Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Siegfried Mureşan: Viorica Dăncilă să spună public ce ofertă viabilă economică a făcut companiei Volkswagen; o discuţie acum cu Angela Merkel nu va avea niciun rezultat

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/ PNL) cere premierului Viorica Dăncilă să spună public ce ofertă a făcut companiei Volkswagen şi afirmă că Dăncilă ”inventează vinovaţi în loc să admită că Guvernul PSD nu a făcut nimic pentru a atrage compania în România”. Mureşan consideră că o discuţie în acest moment între Viorica Dăncilă, premierul demis din România, şi Angela Merkel nu va avea niciun rezultat.

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/ PNL) cere premierului Viorica Dăncilă să spună public ce ofertă a făcut companiei Volkswagen şi afirmă că Dăncilă ”inventează vinovaţi în loc să admită că Guvernul PSD nu a făcut nimic pentru a atrage compania în România”. Mureşan consideră că o discuţie în acest moment între Viorica Dăncilă, premierul demis din România, şi Angela Merkel nu va avea niciun rezultat.

”Producătorul german de automobile Volkswagen a anunţat încă de anul trecut că este în căutarea unei destinaţii în Europa de Est pentru o nouă fabrică de automobile. Pentru a atrage o astfel de investiţie majoră, primul şi cel mai important factor este ca Guvernul României să vină cu o ofertă viabilă din punct de vedere economic”, a transmis, luni, prnr-un comunicat de presă Siegfried Mureşan.

Potrivit acestuia, fostul preşedinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev, actualmente membru în comitetul director al Asociaţiei Producătorilor Auto din Bulgaria, a anunţat public că Bulgaria a făcut Grupului Volkswagen o ofertă care include un ajutor de stat de 260 de milioane de euro.

”Guvernul României nu a anunţat public nimic despre o ofertă clară, viabilă economic, trimisă de la Bucureşti companiei Volkswagen. Îi solicit public prim-ministrului Dăncilă să spună dacă şi ce ofertă a făcut Guvernul României companiei Volkswagen, dacă a făcut o ofertă mai bună decât oferta Bulgariei. În cazul în care nu a venit cu o ofertă viabilă economic, aştept ca doamna Dăncilă să admită public că Guvernul PSD este singurul vinovat dacă România ratează această investiţie enormă. Este clar că orice dezavantaj pe care România îl are faţă de orice alt stat din regiune este cauzat de lipsa de implicare a actualului Guvern, din cauza atacurilor Guvernului la statul de drept, din cauza modificărilor la Codul fiscal şi din cauză că acest Guvern este izolat pe plan extern”, a mai transmis Mureşan.

Potrivit acestuia, ”de doi ani de când Viorica Dăncilă este prim-ministru, Bulgaria ne depăşeşte constant”.

”Bulgaria este cu jumătate de picior în zona euro datorită politicilor fiscale şi monetare mai bune, în timp ce România mai îndeplineşte doar 1 din cele 5 criterii principale de aderare la zona euro. Guvernul Bulgariei este lăudat în raportul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, în timp ce Guvernul României este criticat. În cei doi ani de când este prim-ministru, Viorica Dăncilă nu a atras niciun investitor major în ţara noastră. Marile investiţii au ocolit România. Compania BMW, spre exemplu, a ales să deschidă o fabrică la Debrecen în Ungaria, la 30 de kilometri de graniţa cu România”, susţine europarlamentarul liberal.

Acesta afirmă că, din 16 noiembrie 2018, de când compania Volkswagen a anunţat că este în căutarea unei fabrici în Europa de Est şi până acum, ”nu ştim ca prim-ministrul demis Viorica Dăncilă să fi făcut ceva concret pentru a atrage această investiţie majoră”.

”De abia astăzi, Viorica Dăncilă ne spune că va încerca să o sune pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel. O asemenea convorbire, în acest moment, cu Viorica Dăncilă prim-ministru demis, nu va avea niciun rezultat. Dacă o va suna acum, Viorica Dăncilă va fi surprinsă de răspunsul pe care îl va primi”, susţine Siefgried Mureşan.

Acesta afirmă că PNL a acţionat la toate nivelurile şi în permanenţă pentru a atrage acest mare investitor în România.

În acest sens, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a purtat discuţii cu echipele de consultanţi ai Volkswagen care evaluau opţiunile de relocare şi a făcut tot ce a ţinut de nivelul administraţiei locale pentru a pune Aradul în topul preferinţelor investitorului Volkswagen.

”Noi, Partidul Naţional Liberal, vom continua să facem toate demersurile pentru a aduce compania Volkswagen în România. Iar primul şi cel mai important factor pentru a atrage un asemenea investitor este ca Guvernul României să vină cu o ofertă viabilă din punct de vedere economic. Este clar că acest Guvern demis, lipsit de credibilitate la nivel european şi incompetent nu poate veni cu o astfel de ofertă. Avem nevoie urgent de un nou Guvern care să reia negocierile cu Volkswagen” a mai transmis Mureşan.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la DC News, că s-au făcut demersuri pentru ca grupul Volkswagen să aleagă România pentru investiţia programată.

”Noi am discutat despre acest proiect, Ministrul Comerţului a fost în Germania şi a vorbit cu cei de la Volkswagen, avem cele mai avantajoase condiţii, dar, din păcate, nu avem susţinerea necesară. Grupul popularilor susţine Bulgaria, domnul Weber a trimis această scrisoare către Volkswagen şi mă întreb: unde sunt membrii PNL? Ce a făcut preşedintele? Ne reprezinta în Consiliu, nu putea discuta cu liderul PPE pentru a susţine România? Noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase, poate era justificat dacă Bulgaria avea condiţii mai bune, dar condiţiile noastre sunt mult mai bune. (...) O să încerc să vorbesc din nou cu liderii de la Volkswagen, o să ne batem până în ultima clipă. Dacă preşedintele nu vrea să se implice, ne vom implica noi şi sperăm că vom reuşi”, a declarat Viorica Dăncilă.

Aceasta a anunţat şi că va încerca să aibă o discuţie cu Angela Merkel.

Sursa : news.ro

Recomandari