Antena Căutare

Stop Legii umilirii oamenilor de stiinta!

O ordonanta de urgenta a Guvernului Boc, rusinoasa prin continut si mincinoasa prin motivare, si-a facut deja efectele dorite de initiatori: activitatea a trei prestigioase institutii stiintifice este blocata de aproape 50 de zile.

Ordonanta 79 a fost emisa de Guvern la 1 septembrie si viza "modificarea unor acte normative din domeniul cercetarii". Aceste "modificari", numite eufemistic asa, sunt menite sa taie toate alocatiile de la buget ale Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, Academiei de Stiinte Medicale si Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

Modificand legile de functionare a acestor institutii prin finantarea lor exclusiva din venituri proprii, ele s-au trezit peste noapte ca au ramas fara nici un ban in cont.

Nota de fundamentare este semnata de ministrii Educatiei si Sanatatii, care au in subordine Academia de Stiinte Tehnice si, respectiv, pe cea de Stiinte Medicale, dar nu au autoritate asupra Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Aceasta este un for national de consacrare stiintifica si functioneaza ca o institutie de interes public, cu personalitate juridica de drept public, autonoma, infiintata prin Legea 31/2007.

Aceste informatii sunt cuprinse chiar in nota de fundamentare a OUG nr. 79/1.09.2010. Deci, cu buna stiinta, Guvernul calca in picioare statutul unei institutii nationale, cei doi ministri permitandu-si o imixtiune flagranta si grava. Ei argumenteaza sufocarea financiara a celor trei institutii prin "eficientizarea fondurilor de cercetare-dezvoltare".

Economia obti¬nuta in 2010 prin acest act samavolnic este de 2,8 milioane de lei - circa 650.000 de euro. Bani care au avut ca destinatie, declara ministrul Needucatiei, cumpararea de rechizite pentru 670.000 de elevi. Adica, aloca fiecarui elev cate 1 euro din banii luati cu japca de la oamenii de stiinta si de cultura, de la mari profesori universitari.

Cu 1 euro poti lua o guma si un creion, salvand interesul elevului - iata o demagogie de cea mai joasa speta, care umileste sute de minti luminate ale tarii. Ordonanta lui Funeriu & Attila este in dezbatere la Parlament.

Comisia de invatamant a dat un vot negativ Legii pentru aprobarea OUG 79. Un vot normal si moral, un pas spre repararea unui abuz facut deliberat de Cabinetul Boc. Urmeaza in aceasta saptamana dezbaterea in plen. Surse PDL spun ca se fac presiuni asupra senatorilor formatiunii sa voteze aceasta lege ticaloasa.

Tot articolul, in Jurnalul National

Asumarea raspunderii pe Legea educatiei, in data de 28 octombrie... Stenograme din dosarul SOV: Vintu il felicita pe Geoana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x