Antena Căutare

Strategia lui Traian Basescu pentru acapararea Romaniei

Traian Basescu nu vrea sa piarda puterea nici cand milioane de romani spun clar, la urne, ca nu il mai vor. Traian Basescu, atunci cand nu are un guvern marioneta, vrea sa guverneze cu ajutorul institutiilor de forta si al celor de imagine. Dupa un esec din 2005, presedintele si-a securizat in permanenta functia si astazi se poate spune ca si-a creat o garda pretoriana mai eficienta decat a imparatilor din Roma antica.

Un esec major din care Traian Basescu a tras invataminte
Intre iunie 2000 si iulie 2005, cariera politica a lui Traian Basescu a cunoscut doar succese, atat pe linie de partid, cat si in demnitatile de primar al Bucurestiului si, din decembrie 2004, de presedinte al Romaniei. In iulie 2005, Traian Basescu are un plan de a creste "actiunile” PD, care la vreme respectiva reprezenta doar o treime din Alinta D.A. (PNL-PD). Drept urmare, propune liberalilor fortarea organizarii de alegeri anticipate, pentru a mai scadea din forta parlamentara a PSD. Premierul Tariceanu este initial de acord. Planul lui Basescu avea si o componenta secreta: dupa anticipate, presedintele avea de gand sa incalce protocolul ADA si sa numeasca un premier de la PD. Planul secret este divulgat de un ziarist, care l-a aflat de la... un Traian Basescu aflat intr-o stare de buna dispozitie. Tariceanu este avertizat si refuza sa mai demisioneze pentru a provoca anticipate. In plus, Romania se afla sub ape, iar batalia cu inundatiile nu putea fi coordonata de un guvern demisionar. Esuarea planului lui Traian Basescu a reprezentat prima sa mare infrangere de pe scena politica. Din acest moment, Basescu a decis sa puna in aplicare o strategie care sa-i conserve puterea personala. Dupa ce guvernul Boc 2 cade pe 13 octombrie 2009 dupa o motiune de cenzura, incep sa se intrevada sansele unei infrangeri a binomului Basescu - PDL. Dar strategia decisa la Palatul Cotroceni reprezinta prioritatea nr. 1 si masurile de preventie sunt luate cu si mai mare atentie, un rol important jucandu-l si guvernul Boc.

Strategia de care vorbim este structurata pe mai multe paliere pe are le prezentam in continuare.

1. Numiri de executanti docili in posturi la institutile de forta

● 11 august 2005: Daniel Morar, un procuror agreat de Traian Basescu, este propus de ministrul (de atunci al Justitiei) Monica Macovei pentru functia de sef al DNA, si Traian Basescu il confirma. De atunci, DNA-ul condus de Daniel Morar (un executant fara ezitare al ordinelor venite "de sus”) a devenit una dintre cele mai eficiente arme ale lui Traian Basescu impotriva adversarilor politici.

● 7 decembrie 2005: generalul Marcel Opris este numit director al Serviciului de Telecomunicatii Speciale. STS a devenit un serviciu cvasi-personal al presedintelui.

● 2 octombrie 2006: Laura Codruta Kovesi, un procuror anonim, dar fosta colega cu liderul (din acte) PD, Emil Boc, ajunge procuror general tot pe traseul Basescu-Macovei-Basescu. Ca si Daniel Morar, Laura Codruta Kovesi a devenit o arma letala a lui Traian Basescu.

● 4 octombrie 2006: George Maior, senator PSD, este dislocat din gruparea social-democratilor si numit sef al SRI. Miscarea a reprezentat o lovitura pentru PSD, iar de a doua zi, Maior nu a mai iesit din "linia” Basescu.

● 27 noiembrie 2007: proaspat demis de premierul Tariceanu din functia de ministru de Externe si aflat intr-o relativa distantare de PNL, Mihai Razvan Ungurenu este numit sef al SIE. Niciodata, ex-liberalul nu a iesit din cuvantul lui Traian Basescu.

● 1 iunie 2010: are loc un eveniment de o gravitate deosebita ale carui consecinte au fost vizibile mai ales in ultimele doua luni. Valer Dorneanu (propus de PSD si sustinut si de PNL) castiga in Camera Deputatilor, cu 161 de voturi "pentru” - 123 "contra”, scrutinul pentru un post de judecator la CCR. Contrar pevederilor regulamentului Camerei Deputatilor si a Constitutiei, presedinta Camerei, Roberta Anastase, refuza sa valideze votul.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Dezvaluiri. Traian Basescu a zburat in 2005 in secret la Riad... Liviu Dragnea: "S-a mintit si se minte foarte mult in continuare"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x