Antena Căutare

SUA: Noua lege adoptata de Senat va "slabi inutil ANI, in mod substantial"

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, apreciaza ca Senatul Romaniei, care a adoptat miercuri noua lege ANI, "a operat schimbari care nu erau cerute de Curtea Constitutionala" si care "vor slabi inutil ANI, in mod substantial".

Senatul a adoptat cu 92 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere legea care reformeaza prerogativele Agentiei Nationale de Integritate, generand nemultumirea organizatiilor neguvernamentale, care apreciaza ca ANI, creata la recomandarea Bruxelles-ului, a fost "golita de substanta".

ANI a fost creata in 2007 pentru a controla eventuale conflicte de interese sau imbogatirea ilicita a alesilor si inaltilor functionari. Declaratiile de avere erau facute publice, iar bunurile ilegale puteau fi confiscate, noteaza AFP.

La 16 aprilie, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale majoritatea prerogativelor ANI. Guvernul a prezentat atunci un proiect de lege menit sa o aduca agentia in conformitate cu Constitutia. Acest proiect, amendat de senatori, este cel care a fost adoptat. El prevede clauze de confidentialitate pentru declaratiile de avere.

Senatorii au introdus de asemenea un amendament foarte contestat care suprima obligatia pentru candidatii la un mandat parlamentar sau executiv de a-si declara bunurile. De asemenea, declaratiile false nu mai sunt in mod sistematic pasibile de cercetari penale, precizeaza AFP.

In opinia ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, "se pare ca Senatul a operat schimbari care nu erau cerute de Curtea Constitutionala si ca aceste schimbari vor slabi inutil ANI, in mod substantial".

"Este o mare deceptie", a declarat Mark Gitenstein pentru AFP.

Catalin Voicu si-a facut cavou peste mormintele familiei unui general erou... Elena Udrea a facut shopping bugetar sub nasul FMI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x