Antena Căutare

Teodor Baconschi: "Mass-media exagereaza, anuntand parca sfarsitul lumii"

Perceptia asupra Romaniei este proasta, dintr-un masochism partizan mediatic si intern, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu prilejul unei conferinte organizate, astazi, la sediul MAE.

"Perceptia asupra Romaniei este proasta dintr-un masochism partizan mediatic si intern. Nu facem decat sa adancim aceasta perceptie proasta. Hotul si cersetorul roman intr-o societate nauca, prinsa undeva intre balcanism si fostul spatiu sovietic, nu am reusit inca sa fabricam in discursul public si sa interiorizam valorile care ne-ar putea redresa constiinta de sine, legatura creativa cu o traditie bineinteleasa, ma refer la marea traditie intelectuala din cultura romana"


El a adaugat, in context, ca mai exista si anumite clauze de monitorizare, cum ar fi Mecanismul de Cooperare si Verificare asupra justitiei, care, spune ministrul, agraveaza 'sentimentul nostru de singuratate'.

"Este adevarat ca asa suntem, desi mass-media exagereaza de obicei cultivand un ton de apocalipsa, de sfarsit de lume, trebuie sa admitem ca multe elemente din aceasta perceptie generica asupra Romaniei sunt reale. Dar trebuie sa tragem cumva linie si sa ne uitam spre 2020. 2020 este o etapa a consolidarii Uniunii, fixata prin Tratatul de la Lisabona", a mai spus Baconschi.

In contextul in care in 2019 Romania va exercita, pentru prima data, presedintia semestriala a UE, Baconschi sustine ca anul respectiv trebuie sa fie un test care sa confirme maturitatea si evolutia pozitiva a administratiei romanesti.

"Sloganul liberal 'Prin noi insine' este mai actual ca oricand. Este cu totul impropriu sa ne asteptam ca dupa ce ne-am dobandit statutul de stat membru sa fim tinuti de manuta in continuare ca un minor cu probleme. Avem fata de fostul occident, categoria geopolitica depasita, un permanent complex de inferioritate si unul de superioritate care ne defineste provincialismul, ne inhiba actiunea politica externa si arunca in confuzie permanenta proiectul intern", a mai afirmat Baconschi, intr-o conferinta in care a punctat atat elementele slabe, cat si domeniile 'de excelenta' ale diplomatiei romane.

Presedintele a respins Legea pensiilor. Problemele raman nerezolvate... Victor Ponta: "Deputatii PSD vor absenta de la lucrari, cata vreme Roberta Anastase e presedintele Camerei"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x