Antena Căutare

Teodor Baconschi: Romania iese din recesiunea diplomatica

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri ca Romania a reusit sa cupleze politicile interne cu cele externe, la nivel european si regional, astfel incat sa iesim „din recesiunea diplomatica”.

Traim nu doar intr-un mediu volatil, impredictibil, asa cum se spune adesea, ci si intr-un proces de rodare a unor paradigme geopolitice care pareau foarte solid cristalizate in urma imploziei URSS, a victoriei modelului liberal si, in general, a tuturor acelor argumente care alimentau aroganta geopolitica a Occidentului. Ei bine, in acest context, am putut constata ca o Romanie, adancita in prima instanta in criza economica, in recesiune, a reusit totusi sa cupleze politicile interne cu cele externe, atat la nivel european cat si regional. Astfel incat, putem spune ca iesim si din recesiune diplomatica incet-incet, din blocaj, dintr-o anumita autoizolare si redevenim jucator regional, mai modest, fara pretentii de protagonism, dar care, in orice caz, este luat in calcul. Aparem, atat cat imi dau seama din ansamblul contactelor pe care le am cu omologi din UE, ca stat care a inteles altfel lucrurile, in dinamica lor regionala, s-a repozitionat oportun, a reusit sa-si recastige credibilitate si poate sa fie consultat, trebuie sa fie consultat atunci cand vorbim despre instrumentele prin care, mai cu seama UE, dar si NATO, se adreseaza spatiului de la est de noi", a declarat ministrul de Externe.

Oficialul a adaugat ca 2011 este un an in care politica regionala si-a redirectionat „fizionomia", dinamica si totodata directia. Acesta a punctat importanta Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, nascuta dintr-o cooperare romano-austriaca, in repunerea Romaniei ca „actor regional".

De asemenea, Baconschi a aratat ca Romania a incercat, anul acesta, sa se repozitioneze si in lumea araba.

Exista deja un cliseu de presa specializata care spunea ca am pierdut acele piete, ca energia consumata pe UE si NATO ne-a scos din priza araba. Iata ca am revenit in doua feluri: contacte oportune cu noile administratii, de tranzitie sau nu, din democratiile emergente in lumea araba, in Nordul Africii, Egipt, India, Tunisia si, totodata, o mai stransa legatura prin forumul economic Romania-statele Golfului, pe care l-am organizat la Bucuresti cu monarhiile petroliere din Golf", a completat ministrul.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Traian Igas: Pot sa va spun sigur ca, in sondaje, USL a coborat la 45%... Mircea Geoana se vede unul dintre cei mai influenti oameni politici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x