Antena Căutare

Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii candidaţilor la Preşedinţie pe buletinele de vot, amânată pentru sâmbătă

Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii candidaţilor la Preşedinţie pe buletinele de vot, programată iniţial vineri, a fost amânată pentru sâmbătă, având în vedere că pe rolul CCR încă existau contestaţii priivind candidaturie.

Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii candidaţilor la Preşedinţie pe buletinele de vot, programată iniţial vineri, a fost amânată pentru sâmbătă, având în vedere că pe rolul CCR încă existau contestaţii priivind candidaturie.

Broul Electoral Central (BEC) urma să stabilească vineri, prin tragere la sorţi, ordinea candidaţilor pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din data de 10 noiembrie.

Tot BEC a anunţat că tragerea la sorţi a fost amânată pentru sâmbătă, la ora 9:30,având în vedere că ăe rolul Curţii Constituţionale sunt înregistrate în continuare contestaţii privind candidaturile.

Au fost admise candidaturile a 17 persoane, reprezentanţi ai unor partide sau independenţi. În cursa electorală intră actualul preşedinte, Klaus Iohannis şi actualul premier, Viorica Dăncilă, care deţine şi funcţia de preşedinte al PSD. Au mai fost admise candidaturile unor preşedinţi de partide - Dan Barna, preşedinte USR, dar care candidează din partea Alianţei 2020 USR-PLUS şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Mai intră în cursa prezidenţială un actor – Mircea Diaconu, un fost europarlamentar - Cătălin Ivan, mai mulţi foşti miniştri - Theodor Paleologu şi Bogdan Stanoevici, un fost deputat – Ninel Peia, dar şi un fost senator - Viorel Cataramă.

BEC a validat candidaturile depuse de Dăncilă Vasilica-Viorica - Partidul Social Democrat, Paleologu Theodor - Partidul Mişcarea Populară, Iohannis Klaus-Werner - Partidul Naţional Liberal, Barna Ilie-Dan - Alianţa USR PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Diaconu Mircea - Alianţa Electorală Un Om – formată din ALDE şi Pro România, Bruynseels Ramona-Ioana - Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), Ivan Cătălin-Sorin - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională, Marian-Stanoevici Bogdan-Dragoş-Aureliu - candidat independent, Banu John-Ion - Partidul Naţiunea Română, Popescu Sebastian-Constantin- Partidul Noua Românie, Cumpănaşu Alexandru - candidat independent şi Peia Ninel - Partidul Neamul Românesc.

BEC a respins candidatura depusă de Cataramă Viorel, din partea Dreapta Liberală, însă acesta a atacat decizia la Curtea Constituţională, iar judecătorii au admis contestaţia. Astfel, candidatura lui Viorel Cataramă a fost înregistrată de BEC şi va apărea pe buletinele de vot.

De asemenea, BEC a respins candidaturile depuse de Moraru Radu, Zamfir Bogdan Mihail şi Duţă Marin, însă Curtea Constituţională a admis şi contestaţiile acestora.

Şi alte persoane şi-au depus candidaturile, dar dosarele lor au fost respinse de BEC, deciziile rămânând definitive.

Unii dintre candidaţi sunt vizaţi de o plângere penală, formulată de reprezentanţii BEC care au constatat similitudini la multe dintre semnăturile de susţinere depuse de către aceştia.

Plângerea îi vizează pe Viorel Cataramă, Miron Cozma (independent a cărui candidatură a fost respinsă de BEC), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni, candidatură respinsă), Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănaşu, Ninel Peia, Bobby George Marius Păunescu (independent a cărui candidatură a fost respinsă).

BEC a precizat că ”s-a constatat că un număr semnificativ de semnături prezentate ca aparţinând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine evidentă de natura influenţa îndeplinirea condiţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000”

Dosarul a fost preluat de către Parchetul General, pentru supraveghere urmăririi penale.

Campania electorală va începe în 12 octombrie, iar primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 10 noiembrie. Al doilea tur de scrutin, în care intră primii doi candidaţi clasaţi, va avea loc în 24 noiembrie.

Sursa : news.ro

Meleşcanu, despre moţiunea de cenzură: Dacă va trece, va fi o lovitură foarte gravă pentru stabilitatea din România şi o... Felix Stroe: În fiecare sală de clasă trebuie să fie portretul preşedintelui României. În fiecare instituţie publică tre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x