Antena Căutare

Traian Basescu critica Consiliul Superior al Magistraturii. Intrarea in Schengen, sub semnul intrebarii?

Presedintele Traian Basescu a criticat Consiliul Superior al Magistraturii la debutul consultarilor de luni cu partidele din coalitia guvernamentala. Seful statului a avertizat ca se prefigureaza un esec in privinta ridicarii monitorizarii in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Aderarea la Spatiul Schengen este pusa, astfel, sub semnul intrebarii.

"As vrea sa discutam perspectiva 2011-2012. De asemeni, problematica legata de spatiul Schengen, unde, dupa cum stiti, Ministerul de Interne a avut o prestatie buna. Practic, ultima inspectie a confirmat faptul ca Romania si-a indeplinit obligatiile tehnice. Vom avea si raportul pe 16. Sper sa nu fie schimbat fata de informatiile pe care le am de la Ministerul de Interne. In acelasi timp, insa, se prefigureaza un esec, cel putin partial, in ceea ce priveste raportul pe MCV, la care foarte multe tari europene tin", a declarat Traian Basescu.

"Din pacate, in zona CSM se cantoneaza deja aprecieri negative, ceea ce nu este de natura sa ajute Romania sa stearga impresia ca lucrurile merg intr-o directie buna in ceea ce priveste MCV, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastra in spatiul Schengen. Inteleg ca, in ceea ce priveste structura, alegerile de la CSM, un judecator a fost invalidat de Tribunalul Bucuresti, iar maine se pune problema validarii in Senat a CSM. Vom discuta si acest subiect", a mai spue seful statului.

Lege pentru prelungirea mandatului CSM

Tot in sedinsa de luni, Traian Basescu a declarat ca adoptarea "preventiva" a unei legi, in regim de urgenta, pentru prelungirea mandatului actualului CSM este, probabil, necesara. Mandatul urmeaza sa se incheie pe 12 ianuarie 2011.

"Cel mai delicat aspect poate decurge din faptul ca pe 12 ianuarie isi incheie mandatul actualul CSM, iar in cazul in care nu am avea o lege prin care sa prelungim, daca este nevoie, mandatul acestui CSM pana la clarificarile necesare in justitie, ramanem intr-un vid. Justitia nu mai este condusa si aici, nu stiu, o sa discutam la partea legislativa, daca avem vreo formula cu o lege in regim de urgenta cu un singur articol in care, preventiv, sa extindem mandatul actualului CSM. E mai complicat. In orice caz, datorita neimplinirilor la CSM, raportul intermediar (pe MCV - n.r.) se prefigureaza a fi un esec, deci nu ne va ajuta la Schengen. Vreau sa va spun foarte clar: de data aceasta politicienii nu mai au nicio responsabilitate", a spus presedintele.

Seful statului a mai spus ca le multumeste celor prezenti "pentru eforturile legislative facute, pentru ca aici se prefigureaza o abordare pozitiva legata de Legea ANI, de Legea micii reforme in justitie".

Basescu, despre retragerea lui Marko de la sefia UDMR: "Suntem de-o seama, ce sa inteleg?"... Opozitia vrea sa blocheze Legea salarizarii, pentru a obliga Guvernul sa renunte la taierile cu 25%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x