Traian Basescu despre Guvern, ministrii, fondurile europene si FMI

Presedintele Traian Basescu a facut mai multe declaratii in cadrul unei conferinte transmise pe postul public de televiziune. Acesta a vorbit, printre altele, despre fondurile europene, situatia de la Ministerul Sanatatii si imprumuturile la FMI.

Vezi principalele declaratii ale presedintelui:

"Ungaria are problemele ei, sa si le rezolve, nu isi poate da cu parerea legat de regionalizare. Aceasta nu poate fi sacrificata pentru interesele minoritatilor. Trebuie gasita o solutie."

"Structurile de control al fondurilor europene trebuie puse intr-o legatura cu Guvernul. Vor fi concentrate in coordonarea unui ministru imediat ce vine Parlamentul si putem modifica organizarea structurii Guvernului. Aceste institutii controleaza derularea licitatiilor, cheltuirea banilor. Acest minister trebuie sa fie condus de un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e un om convenit cu premierul."

"Multi cred ca putem lua bani europeni si sa facem drumuri in Teleorman. Nu. Bugetul de stat furnizeaza banii, se platesc avansuri si apoi facturile se deconteaza la UE. Daca nu sunt bani la buget nu se poate face asta."

"Romania nu are nevoie anul acesta in mod cert de niciun euro de la FMI sau UE. Nu stim ce se va intampla dupa 2011 pe piete. Momentan cea mai mare economie, SUA, are probleme de plati. Eu sper sa terminam acordul si sa nu avem nevoie sa tragem acesti bani."

"In momentul de fata Romania se poate finanta imprumutand de pe pietele private. Activele din Romania nu pot fi cumparate la pret de scrap. Anul acesta nu se poate relua procesul de vanzare a actiunilor Petrom. Aceasta vanzare a fost o lectie pentru toti. Guvernul a fost bine consiliat. Dar a fost si o decizie politica. Romania nu este de vanzare la pret de scrap."

"Pregatirea selectarii de manageri din sectorul privat este intr-o etapa corespunzatoare, conform acordului cu FMI."

"Vom da pentru spitale 300 de milioane care vor fi administrate de spitale acolo unde trebuie."

"Bolnavii nu vor fi afectati de reforma din Sanatate. Nu putem lua la infinit banii care ar trebui folositi pentru a crea locuri de munca pentru a plati datoriile din domeniul sanatatii. Facem lucrul asta de mai bine de 10 ani."

"Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii au doua variante: ori se inteleg ori demisioneaza. Seful Casei si ministrul au puncte de vedere diferite. Dupa intoarcerea Parlamentului din vacanta Guvernul va lua o decizie si le va spune ce sa faca."

"In ultimul trimestru al anului trecut Guvernul a luat din alte domenii si a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor din sanatate. Astazi avem din nou aproape 2 miliarde arierate. Acest lucru nu mai poate continua si este pentru prima data cand ajungem la o intelegere pe aceasta tema cu FMI si UE. Nu suntem dispusi sa mai sacrificam banii pentru investitii pentru un domeniu care nu se reformeaza."

"Jeffrey Franks a apreciat ca s-au indeplinit toate obiectivele pentru semestrul I si este adevarat."


Foto: Intact Images

Ultimele știri