Antena Căutare

Traian Basescu: Finlanda si Olanda nu au respectat o intelegere politica facuta anterior

Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul summit-ului PPE si Consiliului European de toamna de la Bruxelles, ca Olanda si Finlanda nu si-au respectat angajamentele politice stabilite anterior. "Nu vreau sa spun ca premierul olandez nu a avut cuvant, dar Olanda nu a respectat o intelegere politica facuta in luna septembrie."

"Sunt doua obligatii majore pe care statele care intra in UE le au: sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in spatiul Schengen si sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru accesul in zona euro. Romania si-a indeplinit aceasta obligatie. Olanda si Finlanda au refuzat aplicarea tratatului. In acest context a fost abordarea mea in interventie", a declarat Traian Basescu.

"Semnul pentru noi ca premierul isi respecta cuvantul ar fi fost daca reprezentantul guvernului in Parlament sustinea ceea ce am stabilit la Consiliu. Indiferent care ar fi fost votul, am fi considerat ca acesta si-a respectat cuvantul", a adaugat presedintele.

Basescu a adaugat ca au fost abordate si problemele legate de criza din Grecia, recapitalizarea bancilor si fondul de stabilitate financiara. „Din pacate, deocamdata nu avem concluzii, decizii, nici la problema legata de Grecia, nici la problema recapitalizarii bancilor, nici la problema fondului de stabilitate financiara.

"Programul de recapitalizare al bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la nivelurile necesare prin retragere de bani de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizei din interiorul zonei euro. Oricum, intarzierea in decizii ne-a creat probleme si in finantarea deficiturilor. Am ajuns sa ne imprumutam cu dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era inca stabilizata financiar. Asta pune sub semnul intrebarii chiar finantarea noastra anul viitor, in conditiile in care Romania si-a dus toate programele si angajamentele la capat", a adaugat presedintele Basescu.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Crin Antonescu, la CN al PSD: Stiu cum il cheama pe viitorul premier: Victor Ponta... Dan Voiculescu: “Regimul Basescu a intrat in faza terminala a oricarui sistem autoritar”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x