Antena Căutare

Traian Basescu: Nu este cinstit sa reduci cu peste 50% numarul sectiilor de votare din strainatate

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat ca numarul sectiilor de votare din afara Romaniei trebuie sa fie cel putin egal cu cel de la scrutinul prezidential din 2009, el acuzand ca Guvernul a redus la jumatate numarul acestora. Basescu a facut apel ca numarul de sectii de votare sa fie cel putin egal cu cel de la alegerile prezidentiale din 2009.

"Sigur ca aceasta batalie pentru Romania, pe care sunt hotarat s-o dau, trebuie sa aiba definite cat mai rapid regulile jocului. Desi mai sunt doua saptamani, fara ziua de azi, pana la alegeri, inca nu s-a stabilit care sunt conditiile de validare a referendumului, inca nu s-au stabilit sectiile de votare si cred ca nu este cinstit sa reduci cu mai bine de 50% numarul sectiilor de votare din strainatate. In 2009, au fost 300 de sectii de votare. Pentru acest referendum, in strainatate sunt doar 149 de sectii de votare", a declarat Basescu. El a dat ca exemplu Spania, unde, la aproape 1 milion de cetateni romani, sunt 9 sectii de votare. De asemenea, in Afganistan exista 8 sectii de votare la 1.800 de militari romani.

"Este ridicol si inteleg si de ce au facut acest lucru: au considerat ca la fiecare pluton, la fiecare loc in care se afla militari romani trebuie sa fie o urna de votare, pentru ca, daca sunt doi militari, unu-i sef si sa poata sa controleze si sa-l avanseze sau sa nu il avanseze pe seful de la urne. Ei confunda Armata cu Armata de dinainte de '89. Astia-s militari - barbati care-si asuma votul si vointa", a spus presedintele suspendat. "Altfel, se creeaza chiar conditii de invalidare a referendumului, printr-o mai mica participare la urne. In Spania, n-or sa mearga oamenii 2.000 kilometri, 800 kilometri, sa ajunga la o urna de vot", a explicat el.

Un numar de 150 de sectii de votare vor fi organizate in strainatate pentru 29 iulie, opt dintre sectii fiind in teatrele de operatiuni in care Romania are trupe, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, la referendumul pentru demiterea presedintelui vor fi organizate noua sectii de votare in Spania, sapte sectii de votare in Italia, cinci sectii de votare in Franta, cinci sectii in Republica Moldova, cate trei sectii de votare in Rusia si Ucraina, iar alte trei sectii de votare vor functiona in Germania. De asemenea, in Canada si in SUA vor exista cate patru sectii de votare pentru referendum, in timp ce in Australia vor fi amenajate doua sectii de votare, iar in Marea Britanie trei sectii.

Presedintele interimar, Crin Antonescu: Legile Romaniei se fac in Romania ... Radu Mazare, la mitingul USL din Constanta: "Imi place sa ma distrez, dar imi fac treaba". Mii de oameni au pa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x