Antena Căutare

Traian Basescu, reclamat la CE pentru multiplele schimbari din functie ale procurorilor si judecatorilor

Potrivit Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS),  Comisia Europeana (CE) va fi sesizata cu privire la schimbarile din functie ale procurorilor si judecatorilor din functie, nu mai putin de 50 astfel de decrete pe luna, spre deosebire de presedintii anteriori care faceau maxim 3 astfel de schimbari.

”Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut printr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso si comisarului pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, doamna Viviane Reding sa analizeze in cadrul structurilor de specialitate ale Comisiei Europene cele peste 4.200 de decrete de schimbari din functie ale procurorilor si judecatorilor emise de domnul Traian Basescu, de la preluarea functiei si pana in prezent.

Conform unui studiu realizat de Fundatia Multimedia referitor la activitatea institutionala a tuturor presedintilor Romaniei, domnul Traian Basescu a emis in medie 50 de astfel de decrete pe luna, in comparatie cu media presedintilor anteriori de 3 pe luna, in cazul presedintelui Ion Iliescu, respectiv 4 pe luna, in cazul presedintelui Emil Constantinescu. Studiu a folosit datele oficiale din arhiva Monitorului Oficial al Romaniei.

In scrisoarea adresata reprezentantilor Comisiei Europene, FACIAS subliniaza faptul ca, in conditiile in care legislatia romaneasca nu a suferit schimbari relevante in aceasta materie, ritmul cu care presedintele Traian Basescu a operat modificari in randul judecatorilor si procurorilor, in ciuda inamovibilitatii de care beneficiaza aceasta categorie profesionala, creeaza o suspiciune legitima referitoare la aparitia unei vulnerabilitati a magistratilor in raport cu Presedintele Romaniei.

Pe cale de consecinta, potrivit FACIAS, acesta ar putea fi simptomul unei incalcari a separatiei puterilor in stat, o limitare a independentei puterii judecatoresti care ar excede rigorilor statului de drept.

In continuare, reprezentantilor europeni li se solicita sa clarifice cu obiectivitate si competenta, daca ritmul modificarilor operate de presedintele Basescu in randul magistratilor romani (50 in fiecare luna de mandat prezidential) poate fi considerat un exces institutional ce limiteaza de facto independenta justitiei din Romania.

La randul ei, FACIAS va cerceta continutul fiecarui decret prezidential de schimbare din functie a magistratilor si va transmite liderilor europeni rezultatele obtinute.”

Lideri maghiari din Romania, la Budapesta: "Autonomia, singura solutie acceptabila”... Parlamentarii nu prea stiu sa-si asorteze incaltarile la costum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x