Antena Căutare

Traian Basescu: "Romania nu poate sa nu fie solidara cu membri NATO. Securitatea tarii nu e gratuita!"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ca NATO a solicitat din 17 martie Romaniei punerea la dispozitie a unei fregate sau a unui distrugator cu doi ofiteri la bord pentru impunerea embargoului asupra Libiei, iar dupa ce s-a luat decizia, Bucurestiul a raspuns imediat.

"Neclaritatea este ca Romania si-a exprimat punctul de vedere inainte de decizia Consiliului de Securitate. Nu UE si nu interventie militara. Pe 17 martie a parut hotararea de "no fly zone". De atunci, nu am mai comentat.

Atunci nu credeam in solutiile militare. Noua ni s-a parut ca fiind conflict in Tunsia, Yemen, Bharein n-ar fi fost potrivita o interventie in Libia. E adevarat ca pe 11 martie Gaddafi nu trecuse la o represiune asa sangeroasa.

Ca punct de vedere al Romaniei, pentru noi hotararile Consiliului de Securitate au devenit obligatorii. Romania nu a mai comentat de atunci chiar daca are alt punct de vedere. Romania si-a explicat punctul de vedere inainte de Consilul de Securitate"


In ceea ce priveste misiunea fregatei Ferdinand, seful statului a afirmat ca nava a fost solicitata cu o saptamana inainte si s-a pus la dispozitie imediat dupa ce s-a adoptat decizia Consiliului de Securitate.

"Sunt doua hotarari ale Consilului de Securitate: Rezolutia 1970 - privind embargoul traficului de arme catre Libia - si aici Romania are capacitatea de a interveni - si Rezolutia 1973, care vizeaza instituirea zonei de interdictie.

A plecat o circulara catre toate statele membre, iar pentru Romania a venit solicitarea pentru fregata. Noi nu am mers cu propunerea asta. Romania a avut-o in sistemul de forte al NATO pusa la dispozitie pentru misiuni. Era planificata sa ajunga in misiune in trimestrul 4. Romania nu poate sa nu fie solidara cu membri NATO. Securitatea Romaniei nu e gratuita.

Misunea e destina opririi navelor care sunt suspectate ca au la bord armament. Niciun proiectil nu va fi tras catre Libia. Daca navele suspecte nu se vor supune avertismentelor, vor avea misiunea sa le opreasca cu orice pret . Fregata are echipamentele necesare sa-si indeplineasca misiunea si poate opri orice nava suspecta ca ar avea arme la bord", a mai spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, dupa sedinta CSAT, ca Romania va participa cu 205 militari si doi ofiteri la operatiunile din Libia, respectiv cu fregata "Regele Ferdinand", care va fi trimisa in 30 de zile in Marea Mediterana: "Guvernul trebuie sa aloce fondurile necesare acestei operatiuni; 4,5 milioane euro pentru a opera trei luni in Marea Mediterana... suntem stat NATO, Guvernul va trebui sa gaseasca resursele... am decis sa fie gata de plecare in 30 de zile".

foto:Intact Images

Averea lui Adrian Severin, verificata de ANI... Vanghelie l-a ascultat pe Ponta: Voi propune excluderea lui Adrian Severin. Decizia, luni!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x