Antena Căutare

Trei oficiali CNSAS au anuntat Ambasada SUA ca au fost distruse 1.000 de dosare

Mark Taplin, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, a clasificat o telegrama pe 17 ianuarie 2007 legata de legea lustratiei in Romania si rolul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii – CNSAS, potrivit cablogramelor obtinute de WikiLeaks.

In telegrama se arata ca presedintele Basescu a anuntat pe 29 decembrie 2006 ca serviciile secrete au finalizat transferul arhivelor Securitatii catre CNSAS.

La indemnul lui Basescu, Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) a ordonat ca toate arhivele sa fie predate CNSAS inainte de aderarea la UE.

Totusi, in ciuda anuntului optimist al lui Basescu, mai mult de 100.000 de dosare ale Securitatii au fost raportate ca fiind ramase in custodia serviciilor secrete, fiind inca clasificate ca fiind de "importanta nationala". Unii dintre membrii CNSAS au afirmat ca serviciile secrete "nu coopereaza pe deplin in procesul lustratiei, ascunzand unii dintre cei mai rai infractori ai Securitatii".

Parerea generala la Bucuresti este ca sunt multe lucruri despre care nu vor iesi la lumina, in mare parte pentru ca "multi dintre actorii politici si oficiali ai serviciilor secrete au inca secrete care dateaza din perioada comunista".

"Un stat curat inainte de aderarea la UE" este titlul unui subcapitol al acestei telegrame in care se precizeaza ca presedintele Traian Basescu a facut o vizita la CNSAS chiar inainte de sfarsitul anului pentru a anunta ca transferul arhivelor Securitatii a fost finalizat.

"Este un proiect pentru care presedintele a insistat sa fie terminat inainte de aderarea la UE si pe care el l-a promovat public."

CSAT a ordonat SRI, SIE si Ministerului Apararii sa finalizeze transferul arhivelor Securitatii pana la sfarsitul anului. Basescu a declarat ca el si-a manifestat direct interesul pentru aceasta chestiune si ca va verifica personal daca totul va fi facut la timp.

"Cu cateva ore inainte de vizita planificata a presedintelui Basescu la sediul CNSAS, toate cele trei institutii au anuntat «misiune indeplinita»"

Tot articolul, in Jurnalul National

WikiLeaks: Basescu a cerut capul lui Nastase... WikiLeaks: Ambasada SUA despre Nastase si Patriciu: Doua "balene" tintite cu harponul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x