Antena Căutare

UDMR agita spiritele: "Ne dorim ca maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional"

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a spus, astazi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca scopul formatiunii sale politice este ca maghiara sa devina limba oficiala in zonele in care minoritatea maghiara are o pondere importanta, transmite Agerpres, citat de Hotnews.

"Prin pasi marunti am ajuns de la 0 drepturi lingvistice in 1989 la 64 in acest moment si nu vrem sa ne oprim aici. Pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiara la nivel regional sa fie limba oficiala", a declarat Kovacs Peter, care a adaugat ca mizeaza inclusiv pe sprijinul politicienilor romani pentru legiferarea acestei propuneri.

"Fiecare drept lingvistic este un drept in directia oficializarii limbii maghiare la nivel regional. Ne referim la zonele unde comunitatea maghiara traieste in bloc, in Secuime, respectiv in regiunile din Bihor, Satu Mare si o parte din Salaj, unde comunitatea este in proportie de peste 60%. Pentru asta este necesara modificarea Constitutiei si contam pe votul a 44% din politicienii romani si ne bazam si pe sprijinul comunitatilor locale romanesti", a explicat Kovacs Peter.

Politicianul UDMR-ist nu se asteapta insa ca acest obiectiv sa fie atins foarte repede. "Daca in 22 de ani am ajuns la 64 de drepturi lingvistice, atunci in urmatorii 20 de ani o sa ne indeplinim obiectivul ca limba maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional", a mai spus acesta.

Foto: wikipedia.org

Tensiuni in USL: Candidatul pentru sectorul 6 ar putea rupe uniunea in Capitala... Cristina Ecaterina Corut este noul prefect al Municipiului Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x