UPDATE! Basescu, la Rosia Montana: Romania a pierdut pentru ca oamenii politici au fost lasi

Traian Basescu se implica si mai activ in campania de promovare a proiectului Rosia Montana Gold Corporation: seful statului a fost la Rosia Montana. Basescu a vizitat si primaria localitatii, dupa care s-a deplasat, impreuna cu edilii locali, la exploatare. Acesta a acuzat oamenii politici pentru faptul ca au amanat proiectul de exploatare din anul 1997.

UPDATE! Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, vineri la Rosia Montana, ca, prin suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, Romania a pierdut "1,2 miliarde in preturile de azi", pentru ca "oamenii politici au fost lasi".

„Eu nu sunt adeptul lasitatii decizionale. De dragul de a fi mangaiat pe crestet de un ONG vocal sau de o televiziune mai mult sau mai putin nationala sau anti-nationala, poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politic. Daca acest proiect (exploatarea zacamintelor de aur de la Rosia Montana - n.r.) sta ingropat din 1997 pana acum, unul dintre motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa ii doara capul", a declarat Basescu.Basescu a precizat ca romanii trebuie sa fie informati corect in legatura cu poluarea din zona, apoi seful statului a precizat ca „orice tara care are resurse, le foloseste", iar un proiect ca cel de la Rosia Montana ar face locuri de munca.

In plus, presedintele Basescu a declarat pe marginea proiectului minier din zona, ca „este esential ca guvernele sa hotarasca ce trebuie".


Vizita sefului statului la Rosia Montana vine dupa declaratiile recente privind proiectul minier din zona.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

Traian Basescu: "Romania primeste doar 4% din aurul extras de la Certej"

Basescu declara, recent, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.

El mai spunea ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecuta, ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spuna daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Circa 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu ii cer presedintelui Traian Basescu sa isi retraga recentele declaratii referitoare la proiectul de la Rosia Montana, considerate "presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate" sa ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.

Ultimele știri