Antena Căutare

UPDATE! Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea Educatiei. Opozitia a parasit sala de plen

Guvernul isi angajeaza joi raspunderea in Parlament pe Legea Educatiei. Executivul a adoptat miercuri noapte forma finala a proiectului, care a adunat pana acum peste 1200 de amendamente. In semn de protest, cadrele didactice din intreaga tara ar putea intrerupe vineri activitatea. Profesorii vor veni la scoala, dar nu se vor tine cursuri. Numai in Suceva, intra in greva 140 de scoli.

UPDATE
11:40

UPDATE
10:30
Articolul continuă după reclamă


"Sper ca toti liderii politici sa inteleaga ca este momentul sa ne unim. Sper ca securea razboiului sa nu faca ravagii pe taramul educational, ci sa existe un consens"


Nemultumiti de prevederile Legii Educatiei, profesorii sunt gata sa intrerupa activitatea in ziua in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament. Profesorii din 140 de scoli sucevene au anuntat deja greva de o zi, iar dascali din alte judete intra in greva japoneza.

Singura sansa pentru ca legea sa fie modificata este acum in mainile magistratilor de la Curtea Constitutionala. Ei vor decide pe 3 noiembrie daca Guvernul isi poate angaja sau nu raspunderea pe acest proiect de lege.

Ce aduce nou Legea Educatiei:

Clasa a noua va fi trecuta la gimnaziu, cursurile liceale vor dura 3 ani, iar parintii vor fi amendati pentru absentele copiilor. Acestea sunt doar cateva dintre prevederile Legii Educatiei, asa cum arata in forma adoptata de Guvern. Executivul a ignorat multe dintre amendamentele opozitiei.

Una dintre cele mai controversate prevederi este cea referitoare la conducerea scolilor si a universitatilor. In proiectul initial, rectorii erau desemnati prin concurs si puteau sa-si desemneze pro-rectorii si decanii.

Guvernul a stabilit insa ca acestia sa fie alesi, fie prin modelul scrutinului universal - adica prin votul profesorilor si al studentilor - fie urmand modelul corporatist. Adica membrii senatului universitar desemneaza candidati care sunt evaluati, prin concurs jurizat de o comisie de experti.

Legea Educatiei prevede invatamant obligatoriu de zece clase, de la grupa pregatitoare la clasa a 9-a, care va face parte din gimnaziu. Liceul se va derula pe durata a 3 ani, iar parintii vor fi amendati cu sume de pana la o mie de lei pentru absentele copiilor.

In plus, absolventii de facultate vor putea devina profesori, doar daca fac masterat plus
un stagiu suplimentar de pregatire de un an.

Dupa ce initial li s-a interzis directorilor de scoli sa fie membri de partid, acum se precizeaza ca pot fi afiliati politic. Nu li se va permite sa ocupe insa functii de conducere in partid.

Emil Boc: "Birourile permanente nu pot cenzura decizia-Guvernului de asumare. Este o hotarare suverana"

Antonescu: Opozitia ar trebui sa intre in greva generala si sa-si dea demisia din Parlament... Traian Basescu se intalneste sambata dimineata cu delegatia FMI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x