Antena Căutare

UPDATE: Igor Dodon, câştigătorul alegerilor prezidenţiale,după centralizarea a 95,48% din procesele verbale / După 20 de ani, Republica Moldova îşi alege preşedintele, prin vot direct (LIVE TEXT)

Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care se confruntă Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care se confruntă Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Rezultate alegeri Republica Moldova

UPDATE 23.25 Socialistul Igor Dodon este câştigătorul alegerilor prezidenţiale, după centralizarea a 95,48% din procesele verbale

Articolul continuă după reclamă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. Acesta a reuşit să obţină 55,39% din voturile exprimate, în vreme ce proocidentala Maia Sandu a strâns în tabăra ei doar 44,61% din sufragii. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct de după 2000 şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.

UPDATE 22.57 Igor Dodon conduce scrutinul prezidenţial cu 55,94% din voturi după centralizarea datelor din 89% din secţii. Maia Sandu a strâns 44,05% din sufragii

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat rezultatele după centralizarea proceselor verbale din 87,75% din secţiile de vot, potrivit cărora socialistul Igor Dodon conduce cu 55,94% din voturile exprimate, în vreme ce proeuropeana Maia Sandu a reuşit să obţină 44,05% din sufragii. Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, dintre care 133.967 doar în secţiile din străinătate.

UPDATE 22.25 Au fost procesate 80% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 607.783 de moldoveni (57,05%), iar pentru Maia Sandu, 457.490 de alegători (42,95%).

UPDATE 22.22 Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat primele rezultate parţiale în jurul orei 22.00, potrivit cărora socialistul Igor Dodon conduce cu 57,92% din voturile exprimate, în vreme ce proeuropeana Maia Sandu a reuşit să obţină 42.08% din sufragii. De asemenea, peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, dintre care 133.967 doar în secţiile de vot din străinătate.

Reprezentanţii CEC au anunţat, la ora 22.00, că mai sunt deschise 17 secţii de votare din străinătate. Trei secţii de votare din afara ţării şi-au prelungit cu două ore programul - la Tel Aviv, la Consulatul din Bucureşti şi la Treviso. De asemenea, a fost prelungit programul şi la două secţii de vot din Republica Moldova.

UPDATE 22.18 Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a obţinut 2.443 de voturi la secţia de votare de la Iaşi, din incinta Consulatului Republicii Moldova, adică 96,6 la sută, în timp ce socialistul Igor Dodon a luat 70 de voturi, susţin surse din cadrul comisiei electorale.

În total, s-au prezentat la vot, la secţia de la Iaşi, organizată la Consulatul Republicii Moldova, un număr de 2.527 de alegători, faţă de 1.400, câţi s-au prezentat în primul tur de scrutin.

UPDATE 22.05 Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a obţinut 2907 voturi la secţia amenajată la Ambasada Moldovei din Bucureşti, iar candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon, numai 83. În România au votat 16.126 de cetăţeni moldoveni.

Buletinele de vot de la secţia din ambasadă au fost utilizate integral cu două ore înaintea închiderii oficiale a urnelor, astfel că cei care încă mai stăteau la coadă au trebuit să se mute la secţia consulară, unde mai era amenajată o secţie de votare.

UPDATE 21.26: Au reușit să voteze doar 70 din cele 150 de persoane care au așteptat să-și exercite acest drept la Consulatul Republicii Moldova de la București.

”S-au epuizat buletinele de vot și la a doua secție, la secția consulară. În total, la cele 11 secții din România au votat 16.126 de persoane. Ne pare rău că procesul a decurs așa cum a decurs și că la secția Ambasadei s-au epuizat buletinele în jurul orei 19:00. Am redirecționat oamenii la secția consulară. Comisia Electorală Centrală va trebui să țină cont de lacunele înregistrate pe parcursul acestor două runde de alegeri”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București.

Alegeri Republica Moldova. Urnele au fost închise în Republica Moldova

UPDATE ORA 21.00 Toate secțiile de votare din Republica Moldova au fost închise. Până la ora 21:00 au votat 1.601.422 de cetățeni ai Republicii Moldova, aproximativ 53,3 % din alegători. Cei mai mulți dintre alegători au fost persoanele cu vârsta între 25 — 40 de ani, 27,7%, și 57-70 de ani, 27,5%, conform statisticilor date publicității de Comisia Electorală Centrală.

UPDATE ORA 20.01​ Aproape 700 de contestații la secții de votare din Marea Britanie

'Am colectat 678 de contestatii de la persoane care nu au reușit sa voteze și încă mai vin. Ajutați-ne să mediatizam. E strigător la cer!', a scris un alegător într-o postare pe Facebook, citată de postul de radio.

Peste 118 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au votat pâna la ora 18.00 în străinătate, în condițiile în care numarul total al votanților din diaspora în primul tur a fost de 67 de mii.

UPDATE ORA 19.33 Au fost epuizate buletinele de vot de la secția amenajată la Ambasada din București. Reprezentanții Ambasadei au declarat pentru AGERPRES că i-au sfătuit pe cei care încă așteptau la coadă să meargă la secția de vot de la Consulatul Republicii Moldova din București, însă și aici este posibil să se epuizeze buletinele, având în vedere că, până la ora 18,00, votaseră în jur de 2.400 de alegători.

Potrivit reprezentanților Ambasadei, până la ora 18,00, aproximativ 13.000 de cetățeni moldoveni și-au exercitat dreptul de vot la secțiile de pe teritoriul României.

Alegeri Republica Moldova, al doilea tur.

UPDATE ORA 18.48 Prezența la urne în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale care se desfășoară duminică în Republica Moldova a depășit, la orele locale 18:10, cincizeci la sută din numărul total de alegători, informează Radio Chișinău și Unimedia.

Până la această oră au votat aproape 1,49 de milioane de alegători, dintre care aproximativ 108.000 (7,2%) la secții de votare din străinătate.

Până la ora 16:00, în Italia au votat 28.000 de cetățeni moldoveni, în România — peste 10.000, în Rusia — circa 6.000 și în Franța peste 6.000.

La Dublin, în Irlanda, buletinele de vot au fost epuizate încă în jurul orei 15:00. Potrivit presei de la Chișinău, buletinele de vot s-au epuizat de asemenea la Stratford și Bologna, și sunt pe cale să fie epuizate la București și la Moscova.

UPDATE ORA 18.09 Mobilizare record a moldovenilor cu drept de vot din diaspora

Cetățenii moldoveni aflați în afara granițelor țării s-au mobilizat la vot în număr record duminică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, un scrutin considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova.

Este pentru prima dată când se înregistrează o prezență masivă a cetățenilor moldoveni aflați peste hotare. Până la ora 17:30 au votat deja peste 100.000 de persoane, scrie Unimedia.info.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc la 30 octombrie, au votat peste 60.000 în total, iar la alegerile parlamentare din 2014 — 73.300.

Conform Comisiei Electorale Centrale (CEC), numărul buletinelor de vot s-au epuizat la Stratford și Dublin și erau în curs de epuizare la Moscova, București, Bologna și Frankfurt.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial care are loc duminică în Republica Moldova.

UPDATE ORA 16.35 Numărul de persoane care și-au exprimat dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova înregistra la orele 15:30 o creștere cu peste 100.000 de alegători comparativ cu primul tur al scrutinului, informează Deschide.md.

Dacă în primul tur, care s-a desfășurat în data de 28 octombrie, la ora 15:30 s-au prezentat la vot 1.092.290 de persoane sau 37,89% din numărul total de alegători, astăzi, la aceeași oră, peste 1.206.000 de persoane și-a exprimat dreptul la vot. Astfel, se înregistrează o creștere a prezenței la urme cu 114.583 de alegători.

De asemenea, a crescut numărul cetățenilor Republicii Moldova din diasporă care au votat în turul doi. Dacă în primul tur au votat în total 67.205 de persoane, astăzi la ora 15:30 s-au prezentat deja 76.177 persoane din diaspora.

Dacă la primele ore după deschiderea secțiilor de votare se înregistra o participare modestă din partea alegătorilor, la orele locale 12:30 situația s-a schimbat puțin, fiind înregistrată o prezență asemănătoare cu cea din primul tur al alegerilor prezidențiale.

UPDATE ORA 15.26 Cozi interminabile la secțiile unde votează populația din Transnistria

UPDATE ORA 13.17 Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secțiile de vot din străinătate

La mai multe secții de votare din străinătate, cetățenii Republicii Moldova au format cozi la deschiderea urnelor, relatează Radio Chișinău.

Cele mai aglomerate în acest moment sunt secțiile de votare din Stockholm, Moscova și Londra, potrivit imaginilor postate de grupul 'Adoptă un Vot' pe Facebook.

De asemenea, s-au format cozi la secțiile de vot Milano și Veneția, în Italia.

Mulți cetățeni moldoveni așteaptă să voteze și la Consulatul Republicii Moldova din București.

O sută de secții de vot dintr-un total de 2081 au fost deschise în afara Republicii Moldova în cadrul acestui al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Pentru turul doi de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai mult decât în primul tur.

Unii dintre alegătorii din diasporă au parcurs mii de kilometri doar pentru a putea vota. Astfel, mii de moldoveni stabiliți peste hotarele republicii se ajută reciproc, oferind conaționalilor cazare, hrană și transport. Unii au zburat de pe continente diferite doar pentru a da Republicii Moldova șansa unei modernizării, conform presei de peste Prut.

UPDATE ORA 13.14 Peste 28% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 13.00

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Peste 28% din cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminică la urne până la ora 13:00, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, o rată similară cu cea de la primul tur din urmă cu două săptămâni.

Astfel, peste 840.000 de cetățeni și-au exprimat votul, cele mai active fiind persoanele cu vârsta între 56 și 70 de ani, care s-au prezentat la urne în procent de peste 34%.

În diaspora au votat peste 43.000 de persoane, cei mai numeroși fiind cetățenii moldoveni din Italia (13.000), România (5.100), Rusia (4.200) și Franța (2.900).

UPDATE ORA 11.58 Cozi la secțiile de vot din Italia, Moscova; mobilizare în Transnistria

Cetățenii moldoveni cu drept de vot din diasporă s-au mobilizat pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul țării, întrucât vor decide pentru următoarea etapă dacă aceasta își continuă calea spre UE sau spre Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia.

Astfel, până la ora locală 10:00, peste 400 de persoane au votat la Mestre, în Italia, în timp ce șirul persoanelor care veniseră să voteze a crescut considerabil.

În primul tur al scrutinului prezidențial, la Mestre au votat aproximativ 1.900 de persoane. Favorita alegătorilor moldoveni din Italia a fost Maia Sandu, care a obținut 80% din sufragii, față de contracandidatul său prorus Igor Dodon, care a acumulat doar 7,2% din voturi.

La cele două secții de votare deschise la Moscova, peste 1.000 de persoane stăteau duminică dimineață la coadă ca să voteze, potrivit portalului Deschide.md. În total, în capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova.

Potrivit observatorilor, în cazul în care cozile se vor menține și în următoarele ore, este posibil ca buletinele de vot să se dovedească insuficiente.

Câteva secții de votare stau la dispoziția alegătorilor din Transnistria. Portalul InfoPrut evocă autocare cu alegători transnistreni și o mobilizare fără precedent în regiunea transnistreană pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Un anunț care îi îndeamnă pe transnistreni să participe la scrutin a fost difuzat pe rețelele de socializare. De obicei, autoritățile de la Tiraspol erau reticente față de alegerile din Republica Moldova.

Astfel, cei care dețin acte de identitate valabile pot merge să-și exercite dreptul la vot la următoarele secții de votare: satul Răscăeți — Casa de cultură, satul Copanca — Liceul Alecsandri, satul Hagimus — Casa de cultură, satul Varnița — Liceul Ion Creangă, satul Cocieri — Primăria, satul Doroțcoe — Casa de cultură, satul Coșnița — liceu, orașul Rezina — Casa de cultură, satul Senatovca — —Casa de cultură.

Conform estimărilor de la ora 11:45, aproximativ 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat în diasporă.

UPDATE ORA 11.25 6 000 de buletine de vot rătăcite; Comisia electorală asigură că situația a fost clarificată

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Portugalia, după ce pachetele cu buletine acestea au fost declarate pierdute de compania aeriană de transporturi, relatează duminică InfoPrut.

Astfel, câte 3.000 de buletine de vot au fost retipărite pentru secțiile de votare nr. 1/382 din Lisabona și nr.1/385 din orașul Setubal (situat la o distanță de 44 km de Lisabona) din Portugalia.

Comisia electorală a asigurat ulterior că buletinele au fost transportate la secțiile de votare respective, care și-au început activitatea duminică, la ora locală 07:00 (09:00, ora României).

CEC a dat asigurări ca în toate cele patru secții deschise în Portugalia se votează în regim normal.

Curierul care a transportat sacii respectivi nu a putut să-i ia cu el la bord pe toți. Doi saci au fost predați la bagaje. Aceștia din urmă nu au ajuns la Lisabona și la Setubal în termen util, a explicat Iurie Ciocan, reprezentant al Comisiei electorale de la Chișinău, citat de Agora.md.

"Ieri (sâmbătă), Comisia Electorala Centrală a decis retipărirea buletinelor care nu ajunseseră la destinație. De mai bine de o oră în Portugalia se votează în toate cele patru birouri electorale. Celelalte buletine care au trecut la bagaje pierdute nu se vor desigila. Ele vor fi returnate la Chișinău cu sigiliile intacte. Pe fiecare buletin este indicat numărul secției de votare. Aceste buletine nu vor putea fi folosite în altă parte. Fiecare buletin e arondat unui anumit birou electoral. Conducătorii birourilor au făcut înregistrări video cu toată pachetele prin poștă' , a declarat Iurie Ciocan, conform Agora.md.

UPDATE ORA 10.49 Băsescu: Am votat pentru candidatul care a afirmat în toată campania că va susține drumul european al Republicii Moldova

UPDATE ORA 07.20 Alegeri în Republica Moldova: S-au deschis secțiile de vot pentru al doilea tur al scrutinului prezidențial
Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Secțiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au deschis duminică dimineață în Republica Moldova.

În total au fost deschise 2081 de secții de vot atât în țară cât și peste hotare. În afara țării au fost deschise 100 de secții de votare.

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial, considerat crucial pentru viitorul țării.

Socialistul Igor Dodon a câștigat primul tur de scrutin, desfășurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi).

Maia Sandu, candidata forțelor proeuropene, s-a plasat pe poziția a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezența la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de parlament.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x