Antena Căutare

UPDATE! Traian Basescu isi "face bagajele" pentru intoarcerea la Cotroceni: Decizia CCR a fost citita in Parlament

Hotararea Curtii Constitutionale, referitoare la referendumul de demitere a presedintelui suspendat, a fost citita in Parlament, in prezenta a 238 senatori si deputati. Decizia trebuie publicata in Monitorul Oficial, dupa care Traian Basescu se poate intoarce la Palatul Cotroceni. Administratia Prezidentiala a anuntat deja ca presedintele interimar Crin Antonescu a semnat decretele pentru eliberarea din functie a tuturor consilierilor sai. Astfel, Antonescu i-a dat afara pe Vasile Enache, Gheorghe Rotaru, Daniel Barbu, Maria-Cristina Manda, Radu Zlati si pe Victor Voicu, precum si pe consilierul de stat Nicoleta Nicolae-Ioana.

UPDATE 22:34 Hotararea CCR privind referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost publicata in Monitrul Oficial.

UPDATE 17:45 Sedinta Parlamentului s-a incheiat. Dupa ce decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial, Traian Basescu se va putea intoarce la Cotroceni.

UPDATE
17.34 Calin Popescu Tariceanu a declarat ca parlamentarii PSD au decis sa paraseasca sala, in semn de protest fata de decizia Curtii Constitutionale.

UPDATE 17.30 Judecatorul Stefan Minea a inceput sa citeasca hotararea CC in plenul Parlamentului. La momentul in care Minea a inceput sa citeasca hotararea, parlamentarii USL au iesit din sala

UPDATE 17.26 Ioan Ghise a cerut amanarea dezbaterilor in cadrul sedintei Parlamentului, insa majoritatea voturilor au fost impotriva.

UPDATE 17.11 Sedinta Camerei Deputatilor si Senatului in care trebuie citita decizia CCR privind referendumul a fost reluata, luni, dupa pauza de consultari ceruta de viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu.

UPDATE 16.35: Circa 20 de parlamentari PSD ar putea participa la sedinta, asigurand cvorumul, potrivit unor surse

UPDATE 15.50: Sedinta de plen a fost amanata pentru ora 16:00. In sala sunt prezenti 190 de parlamentari din partea PDL, UNPR si UDMR, cvorumul necesar pentru sedinta fiind de 217 parlamentari

UPDATE 15.45: Eugen Nicolaescu, lider al PNL, a declarat ca liberalii au decis, cu majoritate de voturi, sa nu participe la sedinta de astazi a Parlamentului. Unul dintre motivele pentru care boicoteaza sedinta este faptul ca, "la CCR exista documente care au fost trimise si care pot schimba soarta deciziei privind rezultatul referendumului", a explicat Nicolaescu.

UPDATE 15.25: Surse parlamentare afirma ca deputatii si senatorii PSD boicoteaza si ei sedinta

UPDATE 15.20: Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "O prelungire, o tergiversare a acestei situatii nu ajuta pe nimeni. De aceea, noi vom fi prezenti in sala"

UPDATE 14.45: PNL ar putea boicota sedinta Parlamentului in care se va citi decizia CCR privind invalidarea referendumului

UPDATE 14.15: Ion Iliescu: Parlamentul ar trebui sa corecteze decizia CCR privind referendumul. Romanii de peste hotare "nu sunt interesati de asemenea chestiuni"

In plenul reunit in sedinta extraordinara pentru citirea deciziei CCR privind referendumul, este de asteptat ca parlamentarii sa aiba interventii. Una dintre acestea ar putea apartine senatorului liberal Ioan Ghise, care a declarat ca a pregatit proiecte de hotarare ce vizeaza ca Parlamentul sa decida valabilitatea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Ghise ar urma sa prezinte aceste propuneri si in partid, la sedinta de luni a grupurilor parlamentare ale PNL, potrivit Mediafax. Astfel, Ghise sustine ca Parlamentul poate decide ca este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune ca demiterea presedintelui Romaniei se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fara a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenta la vot.

Totusi, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara ca parlamentarii USL nu vor intarzia si nici nu vor boicota citirea deciziei Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului in plenul celor doua Camere si nici nu vor invoca existenta cvorumului de plen, desi formal cvorumul este obligatoriu.

La finalul sedintei de plen, presedintii celor doua Camere vor trimite catre Monitorul Oficial hotararea Curtii Constitutionale. Imediat dupa publicarea in Monitor, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni si isi reintra in drepturi. Crin Antonescu isi incheie interimatul si se intoarce in postul de presedinte al Senatului.

Foto: Intactimages

Citeste si:

Basescu revine la Cotroceni. Hotararea CCR privind referendumul a fost publicata in Monitorul Oficial

Certificat de hadicap cu INCAPACITATE DE MUNCA si venit de 30.000 de lei pentru Augustin Zegrean, presedintele CCR... Ion Iliescu: Parlamentul ar trebui sa corecteze decizia CCR privind referendumul. Romanii de peste hotare "nu sunt ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x