Antena Căutare

USL: CCR trebuie sa ia in calcul cvorumul care armonizeaza datele INS cu datele MAI

USL considera ca CCR trebuie sa-si fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizeaza datele INS cu datele MAI, apreciind ca o hotarare a CC bazata pe un cvorum excesiv, respectiv pe "Romania ipotetica", si nu pe "Romania reala", va adanci criza politica.

"Curtea Constitutionala trebuie sa-si dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege in conditiile in care acest cvorum trebuie sa armonizeze datele INS, datele pe care le detine MAI privind persoanele care si-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza buletinelor care nu au fost reinnointe, care trebuie pus de acord cu deciziile instantelor judecatoresti privind pierderea capacitatii de vot pentru diferite categorii, fie care au pierdut dreptul de a vota in urma sentintelor judecatoresti, fie persoane care nu au capacitatea acestui exercitiu de vointa", a declarat vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, adaugand ca, in opinia USL, CCR trebuie sa dea decizia privind validarea sau invalidarea referendumului abia dupa ce armonizeaza toate aceste informatii.

"Orice decizie data in baza unei Romanii ipotetice, statistice, care nu e in corcondanta cu Romania reala, ar putea duce la o concluzie riscanta pentru societatea romaneasca, in care Romania reala sa nu se simta reprezentata prin datele care intemeiaza aceasta decizie", a subliniat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, USL apreciaza ca decizia CCR si procedurile pe care le va urma Parlamentul pentru aplicarea acestei decizii trebuie sa duca pe de o parte la o solutie juridica privind referendumul, dar, pe de alta parte, trebuie sa ofere auspicii favorabile pentru incheierea crizei politice.

"Orice solutie care nu pune de acord Romania statistica si Romania reala si care se bazeaza pe un cvorum excesiv nu ar face decat sa adanceasca apoi criza politica, sa duca la stare de ilegitimitate cronica pentru unele institutii ale statului, in primul rand pentru institutia prezidentiala si sa tensioneze opinia publica", a spus Vosganian.

El a spus ca aceste argumente vor constitui baza unor documente pe care USL le va transmite CCR, in concordanta cu modul in care Curtea isi va stabili propriile proceduri, documentele urmand a fi inaintate la momentul oportun ca sa nu fie decazute din termen.

UPDATE! Rezultatele recensamantului ar putea schimba soarta referendumului... Ministrii Cabinetului Ponta raman fara vacanta parlamentara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x