Antena Căutare

Vadim ii apara pe rromi in Parlamentul European: "Eu le spun tigani si ii iubesc"

Problema tiganilor expulzati din Franta este subiect fierbinte la Bruxelles. Printre cei care le-au luat apararea este chiar Corneliu Vadim Tudor. Europarlamentarul s-a dovedit a fi un sustinator infocat al drepturilor tiganilor in interventia din plenul Parlamentului European

Oficialii de la Paris au fost criticati si de Comisia Europeana din cauza politicii fata de aceasta etnie.

"Exista unii care le spun romi si ii urasc, iar eu le spun tigani si ii iubesc. Pentru ceea ce se intampla acum, nu tiganii sunt de vina si nici tara mea, Romania. (...) De ce nu ii expulzeaza Guvernul de la Paris direct in tara lor de origine, in India?", a spus Vadim la Bruxelles, potrivit Antena3.

Parlamentarii europeni spun ca trimiterea tiganilor inapoi in tarile de bastina este inacceptabila si in contradictie cu dreptul la libera circulatie in Europa. Mai multe grupuri politice au prezentat proiecte de rezolutie care condamna expulzarile de cetateni romani si bulgari catre tara de origine iar un vot in plenul de la Strasbourg urmeaza sa aiba loc joi. Pozitia legislativului pare sa fie sustinuta si de Comisia Europeana.

"Toata lumea din Europa trebuie sa respecte legea iar guvernele trebuie sa respecte drepturile omului, incluzandu-le pe cele ale minoritatilor. Rasismul si xenofobia nu au ce cauta in Europa", a spus Jose Manuel Barroso.

Oficialii de la Bruxelles vor sa se convinga de caracterul voluntar al celor 828 de repatrieri catre tara noastra si Bulgaria in perioada 28 iulie-30 august si vor sa se asigure ca tiganii se pot intoarce in Hexagon daca doresc asa ca au cerut detalii suplimentare Parisului. Mai mult, oficialii europeni au creat un grup de lucru responsabil de situatia tiganilor, care va verifica modul in care statele membre vor folosi fondurile primite pentru integrarea lor.

In ciuda opozitiei europenilor, masurile impotriva tiganilor se extind si in Italia. 150 de romani din aceasta etnie au fost evacuati dintr-o tabara ilegala din Milano. Oamenii, printre care se aflau si 45 de copii, traiau in baraci si corturi pe un teren industrial abandonat de la periferia orasului. 200 de politisti i-au evacuat, iar acum sunt cazati temporar intr-o cladire a municipalitatii.

Foto: Paul Chirila

Elena Udrea: "Basescu si-ar fi dat demisia in locul lui Boc"... Radu Mazare: "Daca nu ii dam jos politic, de data asta revolutia o sa plece de la Constanta"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x