Discutia despre regionalizare nu ar trebui sa se focalizeze pe pozitia UDMR, ci ar trebui o discutie la nivelul intregii tari, spune Filip. El a recunoscut, insa, ca nu a vazut proiectele de regionalizare ce trebuiau facute, pe parcursul verii, la mai multe ministere, printre care cel de Interne si al Dezvoltarii.
Membru al comisiei de Administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, Filip crede ca modelul de regionalizare care i s-a potrivi cel mai bine Romaniei este cel francez, care are mai multe etaje.
"Procesul de descentralizare administrativa al Frantei, ma refer la nivel de regiune, este inceput dupa anii '80 si el si astazi continua. Noi trebuie sa il pornim - este primul lucru - si dupa aceea lucrurile se perfectioneaza si procesul acesta de transfer al descentralizarii pe diferite servicii, in functie de nivelul la care ajunge societatea intr-un anumit moment evolueaza in timp."
In opinia lui Petru Filip, "Organizarea administrativa a Romaniei este la fel de importanta ca si Constitutia, pentru ca nu faci regionalizarea pentru o perioada de 4, 8 sau 10 ani. O faci a la long pentru ca asta este mersul, este un aspect. Al doilea aspect pe care se pare ca nu vrem sa il intelegem - procesul de descentralizare si reorganizare nu este unul static, ci unul continuu. "
Alte declaratii ale vicepresedintelui Senatului
"Regionalizarea este o realitate pe care Romania va trebui sa o accepte din punct de vedere nu neaparat numai al atragerii de fonduri europene, pentru ca aceasta chestiune este una limitata in timp. Eu sunt de principiul ca regionalizarea trebuie facuta pentru descentralizarea actului administrativ de la nivel national catre nivelul regional si in acelasi timp de transfer a unor atributii, in special in zona de dezvoltare si in zona de urbanizare in plan regional si de la judete catre regiune."
"Acum chestiunea legata de facem opt regiuni sau facem doua pentru a satisface UDMR-ul cred ca este o abordare gresita pentru ca nu facem asta pentru UDMR. Facem regionalizarea pentru ca este absolut necesara in actul de administrare si pana la urma trebuie sa existe intr-o proportie destul de mare un consens politic."
"Romania in intreaga ei istorie are doua momente in care a abordat problema regionalizarii si amandoua sunt legate de regimuri totalitare in care lucrurile au venit impuse."
"Nu cred ca trebuie sa facem regionalizarea de dragul unuia sau altuia, ci sa discutam la nivelul general al Romaniei. "
"Trebuie ca PDL, care isi asuma ideea necesitatii regionalizarii sa treaca de la partea politica la partea tehnica, practica. Si ar fi nevoie sa faca acest lucru chiar daca regionalizarea practica ar necesita probabil un timp mai lung in aplicare, decat sase, opt luni sau un an de zile", a mai spus acesta pentru Ziare.com
Foto: Intact Images