Antena Căutare

Victor Ponta, somat de UE sa restaureze puterile CCR. Premierul raspunde afirmativ

Uniunea Europeana (UE) l-a somat pe premierul roman Victor Ponta sa "restaureze puterile Curtii Constitutionale (CCR)" si sa "nominalizeze un mediator sustinut de catre toate partidele" politice, informeaza AFP. Ponta a reactionat imediat si a spus ca decizia finala privind referendumul va apartine Curtii, care va emite imediat dupa scrutin o decizie de validare sau invalidare, Guvernul angajandu-se sa respecte aceasta decizie.

Intr-un comunicat dat publicitatii la finalul unei intalniri cu Victor Ponta, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si-a reafirmat "preocuparile serioase", in special cu privire la "respectarea statului de drept, independentei justitiei si rolului Curtii Constitutionale".

Premierul a reactionat prompt, afirmand ca decizia finala privind referendumul va apartine Curtii Constitutionale, care va emite imediat dupa scrutin o decizie de validare sau invalidare. "Ordonanta de urgenta nu ramane nerezolvata, saptamana viitoare Parlamentul se va reuni pentru a pune in acord toate textele, pentru ca in acest moment este vorba de trei legi : Legea initiata de domnul Basescu si PDL prin care presedintele nu poate fi demis decat daca majoritatea absoluta a romanilor voteaza in acest sens, este si al doilea text de lege aflat la Curtea Constitutionala in care se vorbeste de majoritatea celor care voteaza, dar cu o conditie de cvorum si a treia lege, care a fost si in 2007, cuprinsa si in ordonanta, in care se vorbeste de majoritatea celor care participa. In acelasi timp insa am spus care este solutia de a asigura atat pentru Comisia Europeana, cat si pentru toti cei implicati in procesul din Romania: pe 29 iulie va fi referendumul, care nu produce niciun efect juridic decat dupa ce a doua zi, probabil, pe 30 iulie, Curtea Constitutionala il valideaza si spune daca rezultatele sunt valide sau nu", a Ponta, la Bruxelles.

Haoleu, Oslo, pamant rromanesc!... Referendumul, validat de 9.154.306 persoane plus un vot...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x