Antena Căutare

WikiLeaks: Dezvaluiri socante in cazul mortii lui Teo Peter

Traian Basescu ar fi spus, in 2005, ca soldatul responsabil de accidentul lui Teo Peter „va avea parte de un proces echidistant si ca nu va face nici o zi de inchisoare in Romania”, arata o telegrama WikiLeaks. Declaratia lui Basescu ar fi fost facuta in timpul unor discutii cu ambasadorul SUA.

Premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului, fiind posibil sa repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu ca fostul sef de detasament va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi in inchisoare in Romania

Mai mult, diplomatii americani ar fi notat in telegrama respectiva ca accidentul din decembrie 2004 a fost mediatizat intens si "a declansat proteste ale publicului".

"Basescu si guverul sunt sub o presiune politica substantiala pentru ca procesul sa aiba loc intr-o instanta din Romania. In mod natural, avand in vedere ca procedurile judiciare ale Fortelor Navale (Marine Corps in original n.red) impotriva fostului comandat de detasament nici nu au inceput, chestiunea extradarii si a ridicarii imunitatii soldatului nici nu poate fi pusa in discutie in acest moment".

Relatia SUA-Romania, afectata de cazul Teo Peter

La finalul anului trecut, WikiLeaks a obtinut si publicat un alt document, din noiembrie 2007, in care diplomati americani afirmau ca oferta in cazul cantaretului Teo Peter, decedat in accidentul rutier in care a fost implicat un angajat al ambasadei americane, putea afecta cooperarea dintre Romania si SUA in domenii precum achizitionarea avioanelor F-16 sau Irakul.

Teo Peter a murit intr-un accident de circulatie in data de 4 decembrie 2004. Taxiul in care se afla a fost lovit de masina unui puscas marin american, angajat al ambasadei SUA la Bucuresti. Puscasul marin a parasit imediat Romania, iar autoritatile din SUA nu l-au gasit vinovat pentru moartea lui Teo Peter.

Familia lui Teo Peter a cerut in repetate randuri sa se faca dreptate in acest caz, dar acest lucru nu a fost posibil pana acum. Familia a primit din partea americana mai multe oferte financiare, una dintre eke in valoare de 16.500 de dolari, dar a refuzat sa primeasca bani. Ei cer doar ca cel vinovat pentru moartea lui Teo Peter sa-si primeasca pedeapsa cuvenita.

Sursa: Antena3

Foto: traficulmasii.ro

Strategia PDL in comisii: cum sa jonglezi cu cvorumul... Ioan Oltean a anuntat adoptarea declaratiei privind mesajele ungare. Ulterior, a declarat ca nu a fost cvorum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x