Antena Căutare

WikiLeaks: In 2005 Basescu ar fi intervenit la Curtea Constitutionala

La mai putin de an de zile de la alegerile din 2004, la 11 iulie 2005, presedintele Traian Basescu i-a spus noului insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, ca alegerile anticipate nu sunt ca si sigure, pentru ca exista sansa de a media o solutie pentru a evita o revenire la urne. El a spus ca anterior si-a exprimat sustinerea fata de organizarea de noi alegeri si ca Alianta PDL-PNL ar avea un scor bun in alegeri.

Dupa intalnire, insarcinatul cu afaceri s-a mai intalnit cu un grup de consilieri prezidentiali: Renate Weber, Claudiu Saftoiu, Teodor Stolojan si Adriana Saftoiu, precum si cu consilierii de stat Constantin Degeratu si Anca Ilinoiu. Consilierul politic al ambasadei a participat si el la intalniri.

S-a discutat despre alegeri anticipate (premierul Tariceanu tocmai anuntase ca demisioneaza), Basescu spunand ca, "sincer, am fost luat prin surprindere de aceasta decizie".

Apoi, "presedintele a adaugat ca in aceasta dimineata (n.r. - 11 iulie 2005) el a avut un dialog la Curtea Constitutionala pentru a determina daca aceasta ar putea sa-si revizuiasca decizia (asupra pachetului de reforme judiciare) care a dus la demisia Guvernului. El a spus ca a fost obligat sa incerce sa gaseasca o solutie indiferent daca Uniunea Europeana s-a impacat cu ideea de alegeri anticipate. El a adaugat ca daca ar primi un acord acceptabil de la Curtea Constitionala, ar putea incuraja Cabinetul sa ramana pe pozitii. Basescu a catalogat speculatiile unor jurnalisti ca el ar fi in spatele demisiei Guvernului ca fiind complet false".

Tot la aceeasi intalnire, Basescu a spus ca un obiectiv principal al mandatului sau este sa intareasca relatiile Romaniei cu Statele Unite.

"Romania nu va accepta niciodata sa trebuiasca sa aleaga intre SUA si Europa", a mai spus Basescu, adaugand ca el se straduieste sa convinga alte state membre UE ca o legatura puternica transatlantica nu este incompatibila cu statutul de membru al Uniunii Europene.

"Europa nu poate sa-si asigure propria securitate" si "o uniune europeana unita nu poate face fata competitiei cu China si India", a mai spus Basescu.

Sursa: Jurnalul National

Surse: Mai multi pedelisti i-au cerut demisia ministrului Daniel Funeriu... Sondaj CURS: USL ar castiga alegerile parlamentare, PSD localele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x