Antena Căutare

WikiLeaks: In 2008, Basescu a transmis SUA ca ia in calcul un conflict armat cu Rusia

Potrivit mult mediatizatului site WikiLeaks, presedintele Traian Basescu ar fi transmis Statelor Unite, in 2008, ca ia in calcul un conflict militar intre Romania si Rusia in Transnistria. Mesajul a fost dat cu ocazia unei intalniri cu senatorul american Richard Lugar, ce a avut loc la Bucuresti.

UPDATE 18.08: Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei: "Intalnirea cu oficialul american a avut loc pe 27 august 2008. (...) In nici un caz, presedintele Romaniei nu a vorbit despre o implicare directa intr-un conflict cu Rusia"

Nicolas Taubman, fostul ambasador al SUA la Bucuresti, ar fi spus la acea vreme ca "Basescu este ingrijorat in mod clar ca rusii pot declansa o provocare in Moldova, care ar necesita practic raspuns armat din partea Romaniei".

Taubman a subliniat, de asemenea, in informarea sa trimisa la Washington ca presedintele Basescu si-a exprimat ingrijorari "aproape de paranoia" cu privire la amenintarea flotei rusesti gazduite de Ucraina la Sevastopol, in Marea Neagra.


Totusi cel mai uimitor lucru a fost locul central din gandirea lui Basescu, pe care il ocupa conflictul din Moldova/Transnistria si securitatea de la Marea Neagra in general, in lumina evenimentelor din Georgia. Basescu este in mod clar ingrijorat ca rusii pot declansa o provocare similara in Moldova, ceea ce va necesita practic un raspuns militar al Romaniei, cu implicatii extinse pentru UE si NATO

In cazul in care rusii ar fi lansat provocarea in Transnistria, Traian Basescu spunea ca Romania ar fi fost pusa in fata unor "optiuni foarte dure".

Liderul Romaniei si-a exprimat, totodata, temerea ca tara noastra ar putea fi atrasa intr-un conflict militar cu Rusia, urmandu-se astfel un scenariu similar cu cel petrecut in cazul Georgiei.

Aceeasi telegrama WikiLeaks mai arata ca Basescu era "socat" de "imensa lipsa de maturitate" de care au dat dovada "aventurierii" din Georgia, cand au raspuns provocarilor Rusiei.

Rusia a invadat Georgia pe 8 august 2008, sub pretextul ca militarii georgieni au atacat etnici rusi din Osetia de Sud.

Leonard Orban a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Ministerului Afacerilor Europene... Ministerul Afacerilor Europene, aprobat cu 245 de voturi "pentru". Orban, noul ministru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x