Antena Căutare

WikiLeaks: Ioan Talpes, posibilul spion din PSD

La sase luni de la alegeri, in cablograma WikiLeaks din 13.06.2005, oficialii americani fac o radiografie a opozitiei: Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul Romania Mare (PRM). Atentia le este indreptata in special spre Ion Iliescu, personalitate marcanta a PSD, ajuns la momentul respectiv pe o pozitie inferioara in partid, adica la un fel de statut de mana a doua. Americanii remarca temerile momentului, potrivit carora Iliescu ar fi putut provoca o rupere a PSD si forma un nou partid.

In aceeasi telegrama se mai face referie si la luptele interne din PRM, dintre Corneliu Ciontu si Vadim Tudor.

Potrivit cablogramei intitulate poetic "Ego-uri afectate, partide divizate - Fisuri in cadrul Opozitiei din Romania" si clasificate drept "Confidentiala", se noteaza faptul ca Ion Iliescu ameninta ca va demisiona din partid, cu mari sanse sa ia cu el "loialistii" din PSD. Pe de alta parte, Corneliu Vadim Tudor a revenit oficial la carma PRM, provocand o schisma in partid.

Ambasada noteaza, cu majuscule, ca "nici nu a parasit partidul vreodata cu adevarat". Beneficiarii acestor lupte sunt cei din Alianta liberal-democrata, care vor avea sustinatori din randul noilor parlamentari independenti, se arata in cablograma.

"Patru dintre membrii PSD si PRM care au plecat din partidele lor s-au alaturat deja unuia dintre partidele la putere, iar cei care au ramas independenti au votat alaturi de coalitia de centru-dreapta", noteaza diplomatii americani.

Imediat dupa esecul luptei pentru sefia PSD din 21 aprilie, multi informatori politici din interiorul partidelor au prezis ca Iliescu nu va accepta niciodata cu resemnare un statut de mana a doua in partidul pe care l-a infiintat.

Tot articolul, in Jurnalul National

Legea privind inlocuirea termenului "rom" cu "tigan", respinsa de Camera Deputatilor... Deputatii au votat pentru eutanasierea cainilor fara stapan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x