Antena Căutare

Adormirea Maicii Domnului 2023: tradiții, obiceiuri, superstiții de Sf. Maria Mare. Ce nu se face la sărbătoarea de pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea de marți, 15 august 2023. Descoperă în rândurile următoare ce tradiții, obiceiuri, superstiții există azi și ascultă predica puternică de Adormirea Maicii Domnului a ÎPS Bartolomeu Anania.

colaj de imagini cu sfanta maria, o femeie care pupa o icoana si lumanare aprinsa in biserica Galerie
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea de marți, 15 august 2023. Descoperă în rândurile următoare ce tradiții, obiceiuri, superstiții există azi și ascultă predica puternică de Adormirea Maicii Domnului a ÎPS Bartolomeu Anania. | Shutterstock.com

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox și face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Iisus Hristos.

Citește și: Program magazine de Sfânta Maria 2023. Ce orar de funcționare vor avea supermarketurile și hipermarketurile pe 15 august

Ce sărbătoare este pe 15 august 2023. Ce se sărbătorește de Adormirea Maicii Domnului

Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său. După ce a fost înștiințată de arhangheli că va merge la viața veșnică, Fecioara Maria le-a spus celor apropiați: “Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”.

Este unul dintre motivele pentru care Adormirea Maicii Domnului este privită ca mutarea la viața veșnică și nu este o sărbătoare a tristeții, ci a bucuriei.

Descoperă în rândurile următoare ce tradiții, obiceiuri și superstiții există pe 15 august 2023, la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.

Citește și: Pelerinaj Sfânta Maria 2023. Ce pregătiri se fac la Mânăstirea Nicula și care este programul slujbelor

Adormirea Maicii Domnului 2023: tradiții, obiceiuri, superstiții de Sfânta Maria Mare, pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august. Doar în Tradiția Bisericii se găsesc informații despre această mare sărbătoare. Potrivit datelor, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață:

"Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare“, conform crestinortodox.ro.

După ce Sfânta Maria și-a cerut iertare de la toată lumea, ea și-a dat duhul. Se spune că Domnul S-a coborât din ceruri pentru a primi sufletul ei sfânt în mâinile Sale.

A fost momentul în care a avut loc mai multe minuni: ochii nevăzătorilor s-au deschis, auzul surzilor a revenit și ologii s-au vindecat.

Această zi de sărbătoare este marcată de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Descoperă ce nu e bine să faci pe 15 august în rândurile următoare:

Adormirea Maicii Domnului 2023: tradiții și obiceiuri pe 15 august, de Sfânta Maria Mare

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, din popor se spune că nu e bine să muncești sau să faci alte treburi în gospodărie. Nu este indicat nici să spălăm.

Se spune că Sfânta Maria Mare se ține pentru sănătate, căsătorie, vindecare, naștere ușoară și ocrotire de rele. În unele zone, la biserică se face o masă comună și fiecare sătean gustă din bucatele aduse de vecinii săi.

În alte zone, pe 15 august 2023 se împart struguri, prune și alte bucate pentru sufletul celor trecuți la odihna veșnică. În dimineața zilei de mare sărbătoare, enoriașii merg la slujbă și sfințesc darurile.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, trebuie să poarte în sân un fir de năprasnic şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Dacă fac asta întreaga zi de Adormirea Maicii Domnului, năprasnicul va aduce dragostea fetei. În unele zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea.

Tot în cazul fetelor, le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. Nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei. În data de 15 august 2023, ei îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni.

Citește și: Nume sărbătorite de Sfânta Maria - lista completă. Cui îi urăm "La mulți ani"

Sfânta Maria Mare 2023: superstiții pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului

La sărbătoarea de azi, Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului 2023, nu sunt lipsite superstițiile. Din bătrâni au rămas mai multe lucruri care sunt ”interzise” marți, 15 august.

Unul dintre ele se referă la trandafiri și toamnă. Sspune că dacă în ziua de 15 august înfloresc trandafirii, atunci urmează o toamnă lungă și blândă.

În unele zone, scăldatul este interzis în această zi pentru că se crede că apele sunt spurcate de cerbi. De asemenea, o altă superstiție de Adormirea Maicii Domnului spune că nu este bine nici să dormi pe prispă sau să se aprindă focul în casă.

În ziua de Sfânta Maria, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite. O altă superstiție este că nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare.

Se crede că, în caz contrar, oamenii se îmbolnăvesc, le ia foc bogăția și se pricopsesc cu boli. Nu este bine nici să aprindeți focul pentru a găti în bătătură.

Bătrânii mai cred că recoltele vor fi blestemate și fără roade dacă munciți în această zi mare. Ba mai mult, vitele se vor îmbolnăvi.

Este interzis și să ne tundem de Adormirea Maicii Domnului, conform unei alte superstiții.

Predică Adormirea Maicii Domnului 2023

În rândurile următoare veți regăsi predica Adormirii Maicii Domnului a ÎPS Bartolomeu Anania, una dintre cele mai puternice predici a sărbătorii de pe 15 august:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria? Pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Se spune sau nu ”La mulți ani” pe 15 august 2023?

2,2 milioane de români poartă numele de Maria, Marian sau alte derivate. Mulți dintre ei aleg să-și serbeze onomastica pa 15 august, dar credincioșii spun că nu este bine.

Se crede că este păcat să spui ”la mulți ani” celor care poartă numele Maria, din moment ce acum se sărbătorește mutarea trupului Sfintei Fecioara la cer.

Moartea ei este privită ca trecerea la viața veșnică, așa că se consideră semn rău să urezi ”la mulți ani” pe 15 august 2023.

Cu toate acestea, Biserica spune că nu este interzis acest lucru. Aceasta lasă la latitudinea oamenilor dacă urează de bine sau nu celor care vor să-și serbeze onomastica în ziua de marți, 15 august 2023.

Dacă preferi să le urezi ”La mulți ani” celor care poartă numele Maria, am pregătit pentru tine mai multe felicitări și mesaje cu urări frumoase.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x