Antena Căutare

Pelerinajul Sfintei Parascheva în 2024. Câte persoane au stat la coadă pentru a atinge moaștele

Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la pelerinajul Sfintei Cuvioasa Parascheva în 2024. În primele două zile, 20.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Vineri.

Galerie
Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la pelerinajul Sfintei Cuvioasa Parascheva în 2024. În primele două zile, 20.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Vineri. | Shutterstock.com si Antena

Pelerinajul de la Iași dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva a început pe 8 octombrie 2024 și va dura până pe 15 octombrie. Este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din România, atrăgând mii de credincioși care vin să se închine la moaștele sfintei.

Punctele cheie ale pelerinajului Sf. Cuvioasa Parascheva includ procesiunea „Calea Sfinților” pe 11 octombrie, când moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon sunt purtate prin oraș, urmate de o slujbă de priveghere.

În zilele următoare, credincioșii pot participa la diverse slujbe religioase, culminând cu Sfânta Liturghie oficiată pe 14 octombrie, ziua principală a sărbătorii, pe un podium amplasat în fața Catedralei Mitropolitane.

Citește și: Imagini de la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva 2024. Credincioșii așteaptă ore bune să se închine la racla cu moaște

Articolul continuă după reclamă

Pelerinajul Sfintei Parascheva în 2024. Câte persoane au stat la coadă pentru a atinge moaștele

Până acum (n.r. 9 octombrie 2024), peste 20.000 de persoane s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în primele zile ale pelerinajului de la Iași, iar numărul continuă să crească pe măsură ce pelerinajul avansează.

Un eveniment notabil în acest an a fost creșterea semnificativă a numărului de pelerini, ceea ce a dus la timpi foarte mari de așteptare, de până la 20 de ore. Deși au existat incidente minore legate de aglomerație, precum îmbrânceli între enoriași și jandarmi, situația a fost gestionată rapid de forțele de ordine, evitându-se incidente grave​.

Oamenii continuă să aștepte la cozi uriașe, în ciuda faptului că vremea a fost destul de rece, mai ales dimineața și seara, când temperaturile au scăzut considerabil. Participanții au fost nevoiți să facă față frigului ore bune pentru a se închina la moaște.

Ește de așteptat ca procesiunea „Calea Sfinților,” care va avea loc pe 11 octombrie, să atragă și mai mulți pelerini, iar măsurile de securitate vor fi intensificate pentru a face față aglomerației.

Organizatorii estimează că aproximativ 300.000 de oameni vor participa până pe 15 octombrie. În continuare, cozi lungi de pelerini așteaptă să ajungă la raclă.

Citește și: Pelerinaj Sfânta Parascheva 2024. Ce schimbări se fac pentru pelerinii care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva

Cine participă la pelerinajul Sf. Cuvioasa Parascheva în 2024

La pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, predomină femeile, o caracteristică tradițională a evenimentelor religioase ortodoxe din România. De-a lungul anilor, s-a observat că majoritatea pelerinilor care vin să se închine la moaștele sfintei sunt femei, adesea însoțite de familiile lor.

Totuși, la evenimentul din 2024 participă și un număr considerabil de bărbați, inclusiv tineri și vârstnici, ceea ce subliniază caracterul de masă al evenimentului, fiind o sărbătoare religioasă de amploare care atrage oameni din toate categoriile de vârstă și ambele sexe​.

Desigur, sunt prezenți și credincioși din străinătate la Iași. De-a lungul anilor, evenimentul a atras nu doar pelerini din România, ci și din alte țări ortodoxe, precum Grecia, Republica Moldova, Ucraina, și Bulgaria. Aceștia vin fie în grupuri organizate, fie pe cont propriu, pentru a lua parte la unul dintre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din Europa de Est​.

Imagini de la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva 2024. Credincioșii așteaptă ore bune să se închine la racla cu moa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 octombrie. Florin a oprit jocul la suma de 7.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 octombrie. Florin a oprit jocul la suma de 7.500 de lei Marti, 08.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x