Pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași este unul dintre cele mai importante și mari evenimente religioase din România, atrăgând anual zeci de mii de credincioși din întreaga țară și chiar din străinătate.
Este dedicat Sfintei Parascheva, cunoscută în tradiția ortodoxă drept „Ocrotitoarea Moldovei”, iar evenimentul are loc în preajma zilei de 14 octombrie, care marchează sărbătoarea sa.
Imagini de la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva 2024. Credincioșii așteaptă ore bune să se închine la racla cu moaște
Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox românesc. Născută în secolul al XI-lea în Tracia (în prezent teritoriul Bulgariei), Sfânta a fost cunoscută pentru viața sa ascetică și devotamentul față de Dumnezeu. Moaștele ei au ajuns la Iași în anul 1641, în timpul domniei lui Vasile Lupu, și de atunci au fost păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Unde are loc pelerinajul Sf. Cuvioasei Parascheva
Pelerinajul se desfășoară în orașul Iași, la Catedrala Mitropolitană, unde sunt păstrate moaștele Sfintei Parascheva. În fiecare an, în jurul datei de 14 octombrie, credincioșii vin să se închine și să ceară binecuvântare și ajutor de la Sfântă. Pelerinajul începe de obicei cu câteva zile înainte de sărbătoare și poate dura peste o săptămână, cu procesiuni și slujbe zilnice. Anul acesta a început pe 8 octombrie 2024.
Credincioșii se aliniază în cozi lungi pentru a ajunge să se închine la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. În unele cazuri, oamenii așteaptă ore sau chiar zile pentru a atinge moaștele, în speranța de a primi ajutor divin, vindecare sau răspuns la rugăciuni. Mulți vin cu flori, lumânări și acatiste, pe care le depun la raclă.
Citește și: Rugăciunea Sf. Cuvioase Parascheva pentru sănătate. E cea mai puternică cuvântare pentru Sfânta Vineri
Ce slujbe au loc la pelerinajul Sf. Parascheva
Sărbătoarea Sfintei Parascheva este marcată de slujbe speciale oficiate de ierarhi și preoți ai Bisericii Ortodoxe Române.
La data de 14 octombrie, are loc Liturghia de sărbătoare, oficiată în aer liber, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de credincioși. În plus, se organizează procesiuni în care racla cu moaștele sfintei este purtată pe străzile orașului.
Acest pelerinaj este considerat nu doar un eveniment religios, ci și unul cultural, având o semnificație deosebită pentru tradițiile și identitatea românească.
Credincioșii vin la Iași pentru a căuta vindecare, ajutor în problemele personale, dar și pentru a exprima recunoștință. De asemenea, pelerinajul atrage atenția prin gesturile de solidaritate și sacrificiu, cum ar fi cazurile în care unii oameni fac drumul pe jos din diverse colțuri ale țării pentru a ajunge la Iași.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru Sfântul Gheorghe. Spune-o neapărat dacă treci prin momente dificile
Primele imagini de la Pelerinajul Sf. Cuvioasa Parascheva
Primele imagini de la Pelerinajul Sf. Cuvioasa Parascheva au fost postate de Observator, pe pagina de Facebook. Filmarea arată că mulți oameni s-au așezat la cozi pentru a ajunge să se închine la racla cu moaștele sfintei.
În prima zi de pelerinaj, aproximativ 10.000 de persoane sunt la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva la Iași.
Până acum, peste 6.000 de pelerini au reușit să ajungă la racla cu moaște, iar numărul total de participanți este estimat să depășească 300.000 pe parcursul evenimentului, care se va desfășura până pe 15 octombrie.
Cum să te aperi de deochi. Părintele Teodosie a dezvăluit ce trebuie să porți... Pelerinajul Sfintei Parascheva în 2024. Câte persoane au stat la coadă pentru a atinge moaștele...