Antena Căutare

Sânzienele 2024. Ce spun legendele despre noaptea de 23 spre 24 iunie

Noaptea de 23 spre 24 iunie 2024 este specială. Descoperă ce spun legendele despre Sânziene, ce înseamnă Drăgaica și ce trebuie să pui sub pernă pentru a visa ursitul.

Galerie
Noaptea de 23 spre 24 iunie 2024 este specială. Descoperă ce spun legendele despre Sânziene, ce înseamnă Drăgaica și ce trebuie să pui sub pernă pentru a visa ursitul. | Shutterstock.com

Spre deosebire de Rusalii, Sânzienele sunt zâne bune. Însă și ele pot deveni devastatoare dacă sunt înfuriate în noaptea de 23 spre 24 iunie. Află ce le supără și ce spun legendele despre aceste făpturi magice.

Ce sunt Sânzienele, sărbatoarea de pe 24 iunie 2024

Legenda spune că Sânzienele sunt niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne care obișnuiesc să se ascundă prin pădurile întunecate, unde nu călca picior de om.

În trecut, ele săvârșeau ritualuri închinate sorelui și chiar s-au găsit însemne solare în Munții Călimani, unde se presupune că aveau loc aceste acte.

Articolul continuă după reclamă

O altă credință legată de misterioasele Sânziene este că ele obișnuiesc să plutească și coboară pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie.

Citește și: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii, pe 23 si 24 iunie 2024. Ce nu e bine să faci la sărbătoarea de duminică și luni

În noaptea dedicată lor, divinitățile nocturne cântă, dansează, împart rod holdelor, ajută femeile căsătorite să fie fertile, înmulțesc animalele și păsările. De asemenea, se crede că Sânzienele posedă secretul unor leacuri și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Și, dacă Rusaliile sunt aducătoare de rău, Sânzienele sunt zâne bune. Totuși, se pot transforma și ele în niște forțe malefice: pot aduce grindina și furtuni din senin. Puțini știu că Sânzienele fac parte din familia Ielelor, cele în jurul cărora se învârt multe povești, conform Antena 1.

Ce înseamnă Drăgaica

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Însă Drăgaica are mai multe înțelesuri.

De exemplu, conform Wikipedia, Drăgaica este un ritual de origine agrară, practicat pe 24 iunie în Muntenia, Moldova și Oltenia, în preajma solstițiului de vară.

În acest zone, Drăgaica se sărbătorește printr-un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă, ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă.

Alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare. La popasuri, în special la răscruci, fetele se așează în cerc, cântă și execută un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce.

Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire. În alte părți, această sărbătoare are denumirea de Sânziene, dar și mai multe semnificații.

De asemenea, drăgaica poate desemna și floarea sânziană, care de obicei înflorește în perioada ritualului. Dacă florile nu sunt înflorite, este semn rău, înseamnă că ceva a încurcat desfășurarea anului sau că oamenii au supărat sânzienele.

Noaptea de Sânziene este magică

Noaptea de Sânziene este considerată a fi o noapte magică și mistică, în care se crede că forțele supranaturale sunt la lucru.

Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Astfel, se consideră că se întâmplă evenimente neobișnuite și că legătura dintre lumea oamenilor și lumea supranaturală se subțiază.

Sânzienele sunt tot iele și se consideră că sunt făpturi feminine supranaturale. În popor se știe că ele sunt niște fecioare de o frumusețe greu de închipuit, cu mare forță de seducție și puteri magice.

Moștenirea bătrânilor arată că ele apar noaptea la lumina lunii, în hore, și că preferă locurile retrase precum iazuri, maluri de râuri, răscruci și poieni. Ielele dansează goale sau înfășurate în valuri transparente, cu clopoței la picioare. Numărul în care ele își fac apariția e limitat, de regulă 7.

Doar în Oltenia, ielele sunt doar trei și au chiar nume: Catarina, Zalina și Marina. Foarte important este că Sânzienele pot deveni și ele forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac.

Fetele își pot visa ursitul

În preajma sărbătorii Drăgaica, fetele necesătorite care își căutau sortitul aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urma să se mărite chiar în acel an, iar dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă, pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.

O altă tradiție presupune ca această cunună să fie aruncată pe colţul casei. A doua zi dis-de-dimineaţă, fata venea și ducea cununa în ocolul vitelor şi, cu ochii închişi, o dădea de mâncare unei vite. După cum arăta această vită avea să arate şi viitorul soţ, conform Digi24.

În noaptea de 23 iunie, fetele obișnuiesc să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. De asemenea, în unele zone, tinerele pun busuioc sub pernă pentru a își visa viitorul în dragoste, conform Libertatea.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii, pe 23 si 24 iunie 2024. Ce nu e bine să faci la sărbătoarea de duminică ș...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x