Antena Căutare

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii, pe 23 si 24 iunie 2024. Ce nu e bine să faci la sărbătoarea de duminică și luni

Duminică și luni, pe 23 și 24 iunie, ortodocșii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinții apostoli. În popor, sărbătoarea este cunoscută drept Cincizecimea, Duminica Mare sau Rusaliile. În unele zone din România, în aceste zile se țin mai multe tradiții și obiceiuri.

colaj de imagini cu preot si mai multe traditii de rusalii Galerie
Duminică și luni, pe 23 și 24 iunie, ortodocșii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinții apostoli. În popor, sărbătoarea este cunoscută drept Cincizecimea, Duminica Mare sau Rusaliile. În unele zone din România, în aceste zile se țin mai multe tradiții și obiceiuri. | Shutterstock.com

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Până la sfârșitului secolului al IV-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare, respectiv a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh. În prezent, este valabilă doar cea de a doua.

În România încă se mai țin diverse tradiții și obiceiuri de Rusalii. De exemplu, se împart oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. Duminica, prima zi de Rusalii, se împart și farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, ziua de luni de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Citește și: Felicitări și mesaje de Rusalii. Cele mai frumoase urări și imagini

Articolul continuă după reclamă

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii 2024

În Duminica Rusaliilor, dar și pe 24 iunie 2024, luni, există mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții. Încă din cele mai vechi timpuri, acestea continuă să fie ținute cu strictețe. Iată despre ce este vorba:

Tradiții pe 23 iunie 2024, în prima zi de Rusalii- Duminica Rusaliilor

Se crede că locuințele și gospodăriile trebuie să fie protejate de Rusalii. Pentru asta, pe porți, în foișoare, pe ganduri sau la intrările în case, se pun ramuri verzi de tei, plantă despre care se crede că are proprietăți apotropaice.

La sărbătoarea de pe 23 și 24 iunie 2024, credincioșii duc la biserică și crenguțe de nuc pentru a fi sfințite. Apoi ele se folosesc pentru a împodobi casele și icoanele pentru că se crede că alungă spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.

Nu doar că teiul și crenguțele de nuc se pun la porți, dar unii oameni obișnuiesc să le poarte în sân sau în buzunare. În acest fel, ei se simt protejați de ielele neiertătoare.

După slujbă din Duminica Rusaliilor, în unele zone din România, enoriașii merg la câmp și fac Sfeștania, adică sfințirea mică a apei. Cu ea se stropesc semănăturile câmpului, mai întâi de preot, apoi de fiecare credincios în parte.

Citește și: Moșii de vară: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce se împarte și ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților

Tradiții pe 24 iunie 2024, în a doua zi de Rusalii

În a doua zi de Rusalii, în unele zone din România încă se mai țin obicee frumoase. De exemplu, în Oltenia, călușarii se strâng câte 7-8 și merg din casă în casă. Se spune că ei alungă spiritele malefice și e bine să-i primești cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare, bani.

Ba mai mult, dansul Călușarilor este considerat singurul leac pentru cei care și-au pierdut mințile după ce au privit ”Dansul Ielelor”. În trecut, în preajma Rusaliilor, bărbații purtau la brâu usturoi, frunze de pelin, tei sau nuc, busuioc pentru a îndepărta puterea ielelor.

În Banat se practică un ritual pentru a goni periculoasele Rusalii. Fecioarele cu vârste între opt și paisprezece ani depun un jurământ care sună așa: ”Am să îndeplinesc goana Rusaliilor pana voi ieși la horă și nimeni decat mine și ai mei să nu știe, altfel Rusaliile să mă pedepsească”. După ce spun aceste cuvinte, ele merg pe câmp și culeg flori din care împletesc cununi.

În Ardeal, de Rusalii, personajul principal este un bou, care e împodobit cu ornamente din flori. Acesta e plimbat pe ulițele satului până la biserică, unde e sfințit de preot.

După ce este eliberat, o fecioară îl ia și face ocolul unei mese de trei ori. Potrivit datinii, fata se va mărita într-un an.

Udatul nevestelor este un alt obicei care se ține după Rusalii. Se spune că soțiile care sunt stropite cu apă vor rămâne sănătoase și frumoase în tot restul anului.

Citește și: Rusalii: tradiții, obiceiuri și superstiți. Ce nu este bine să faci de această sărbătoare

Ce nu e bine să faci de Rusalii 2024

Bătrânii spun că nu este bine să muncești la câmp de Rusalii 2024. În caz contrar, ielele promit boli dure celor care încalcă această regula, cum ar fi amorțeala, dambla, ologeală.

Se crede că nu este bine să călătorești de Rusalii, cum nu e bine nici să te cerți în cele două zile. În caz contrar, cel care se ceartă va fi luat de iele.

De asemenea, din ziua Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac.

Rugăciune puternică pe care trebuie să o rostești în prima zi de Rusalii. Rugăciunile pentru spor în casă și sănătate în... Sânzienele 2024. Ce spun legendele despre noaptea de 23 spre 24 iunie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 27 iunie 2024. Mituri despre expunerea la soare
Super Neatza, 27 iunie 2024. Mituri despre expunerea la soare Joi, 27.06.2024, 10:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x