Antena Căutare

Viața Sf. Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie. A fost primul diacon și martir creștin

Viața Sfântului Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie, este cunoscută de mulți credincioși. Primul diacon și martir creștin și-a dat viața pentru credință. Acesta a fost vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare.

Sfântul Ștefan bătut cu pietre Galerie
Viața Sfântului Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie, este cunoscută de mulți credincioși | Shutterstock

Sfântul Ștefan este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 decembrie, imediat după Crăciun. Acesta este considerat primul diacon iudeu (evreu) din Ierusalim, care a fost apreciat pentru minunile sale și credința în Iisus.

Cei mai mulți credincioși cunosc un detaliu dureros din viața Sf. Ștefan: modul în care și-a pierdut viața. Este numit și primul martir creștin deoarece a murit pentru devotamentul său față de religie. Așadar, autoritățile l-au considerat vinovat de blasfemie și l-au condamnat la moarte prin lapidare.

Primul diacon este renumit pentru faptele bune și minunile pe care le-a făcut de-a lungul vieții sale. Sf. Ștefan își folosea puterea de a trata bolnavii. Acesta îi făcea sănătoși doar punându-și mâinile pe ei.

Care este viața Sf. Ștefan. Credincioșii îl sărbătoresc pe 27 decembrie

În Noul Testament scrie faptul că Sf. Ștefan a fost ales primul diacon dintre cei șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”. Printre aceștia se numără și Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae Antiohianul.

Sf. Ștefan a fost numit și arhidiacon deoarece avea o credință puternică în Iisus. De asemenea, primul martir creștin împărtășea în popor vești despre Iisus Hristos. Unii spuneau despre el că este proroc sau Fiul lui Dumnezeu în timp ce alții îl considerau un amăgitor, conform digi24.ro.

„Bărbați, frați, aflați pentru ce s-au înmulțit răutățile între voi și s-a tulburat tot Ierusalimul; fericit este omul care a crezut în Iisus Hristos, pentru că Acesta este cel Care a plecat cerurile şi S-a pogorît pentru păcatele noastre și s-a născut din Sfânta și Preacurata Fecioară Maria, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii. Acesta neputințele noastre le-a luat şi bolile noastre a purtat. Pe cei orbi i-a făcut să vadă, pe cei leprși i-a curățit și dracii a izgonit”, ar fi fost cuvintele Sfântului Ștefan pe care le-a spus dintr-un loc înalt din care l-a vestit pe Iisus Hristos, conform sursei citate.

Citește și: De ce nu există oglinzi în mănăstirile, chiliile și casele de pe Muntele Athos. Un călugăr a dezvăluit motivul surprinzător

Primul diacon a intrat rapid în atenția celor care nu își doreau ca acesta să vorbească despre Mântuitor. Mai mult, credința pentru Iisus Hristos i-a adus moartea. Sf. Ștefan a fost considerat vinovat de blasfemie deoarece promova credința în Fiul Fecioarei Maria.

Câțiva martori mincinoși au susținut despre Sf. Ștefan că ar fi folosit cuvinte de ură împotriva lui Dumnezeu și a lui Moise. Primul martir creștin a fost condamnat la moarte, fiind ucis cu pietre în valea lui Iosafat, care se află între Eleon și între Ierusalim, lângă pârâul Cedrilor.

Câți români își sărbătoresc ziua de nume de Sf. Ștefan, pe 27 decembrie

Toți credincioșii îl sărbătoresc pe Sf. Ștefan în fiecare an pe data de 27 decembrie. Conform datelor din 2020 de la Ministerul Afacerilor Interne, aproximativ 422.000 de români își aniversează ziua de nume.

• 305.000 sunt bărbați;

• 117.000 sunt femei.

Citește și: Câte Crăciunuri cu zăpadă au fost în România. De câte ori ne-am bucurat de nămeți în plină sărbătoare

273.000 de români poartă numele de Ștefan, 18.000 se numesc Istvan, iar 8.700 au fost botezați Fănel. Numele de Ștefănel este purtat de aproximativ 3.300 de bărbați, în timp ce 1.000 au numele Ștefănuț și pe 580 îi cheamă Fane.

În privința femeilor, 80.464 se numesc Ștefania, 22.630 sunt Ștefana și 9.193 Fănica.

La mulți ani, Ștefan! La mulți ani, Ștefania! Cele mai frumoase mesaje și urări pentru sărbătoriții de azi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x