Antena Căutare

Sfântul Ștefan este celebrat pe 27 decembrie. Tradițiile și superstițiile de care trebuie să ținem cont în a treia zi de Crăciun

Pe data de 27 decembrie, în fiecare an, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, cunoscut ca unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos. Află din rândurile de mai jos ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi sfântă.

colaj sfântul ștefan Galerie
Sfântul Ștefan este celebrat pe 27 decembrie. Tradițiile și superstițiile de care trebuie să ținem cont în a treia zi de Crăciun | Shutterstock

În tradiția creștină, Sfântul Ștefan este considerat protectorul celor care suferă de boli grave. Astfel, creștinii își găsesc alinarea și liniștea atunci când recită o rugăciune către acest sfânt. Credincioșii trebuie să țină cont că, în această zi mare, nu doar că se serbează Sfântul Ștefan și persoanele care îi poartă numele, ci există și un soi de tradiții și obiceiuri care trebuie urmate.

Citește și: Sfaturi pentru a evita risipa alimentară de sărbători. De ce trebuie să ținem cont atunci când mergem la cumpărături

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Sfântul Ștefan. Locul în care nu avem voie să călcăm

Se spune că dacă sunt respectate aceste tradiții de Sfântul Ștefan, credincioșii vor atrage norocul pentru anul viitor. Pentru început, creștinii obișnuiesc să dăruiască o icoană cu Sfântul Ștefan celor care nu reușesc să se vindece de o anumită boală, dat fiind faptul că acesta este considerat ocrotitorul celor care suferă de boli grave.

Deși practica poate fi regăsită în fiecare zi din an, se spune că, în această zi, semnificația gestului este mult mai puternică. Iar rugăciunile îndreptate către acest sfânt au și ele o putere mai mare.

În Muntenia, există tradiția de a face „pâinile Sfântului Ștefan”, care se obțin dintr-un aluat asemănător celui de cozonac. Acest obicei face referire la pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. De asemenea, aceste pâinici trebuie sfințite în cadrul slujbei care are loc astăzi, iar, mai apoi, se împart celor sărmani, în special, copiilor.

Cea mai importantă și mai puțin cunoscută superstiție se referă la faptul că nu ai voie să calci într-un loc care îți poate pune viața în pericol. Regula face referire la obstacolele cu care s-a confruntat Sfântul Ștefan și pe care le-a depășit, pentru a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu.

În ziua de 27 decembrie, oamenii nu au voie nici să bârfească, Sfântul Ștefan fiind cunoscut pentru smerenia sa.

Citește și: Ce nu are voie să facă Kate Middleton în prezența regelui Charles. Protocolul pe care trebuie să îl respecte la masa de Crăciun

Mesaje și felicitări de Sfântul Ștefan

În această zi sfântă, peste 450.000 de români îşi serbează onomastica, cei mai mulți fiind bărbați, aproximativ 330.000. În jur de 120.000 sunt femei, care poartă nume derivate din Ștefan, respectiv Ștefania, Ștefana, Fănica, Fănuța și Fănel, potrivit Evenimentul Zilei.

Iată ce mesaje și felicitări pot fi trimise celor care își serbează ziua cu ocazia celebrării Sfântului Ștefan:

„Visele și speranțele de azi să devină realitate, orice cădere un pas înainte, gândul bun și fericirea să te însoțească mereu! La Mulți Ani, Ștefan!”

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieții tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ți aducă fericire și bucurie. Îți doresc multă sănătate și toate dorințele să ți se împlinească! La mulți ani, Ștefan”

„Îţi urez din tot sufletul noroc, să îţi găseşți pacea şi fericirea, să nu verşi nicio lacrimă şi să trăieşți fiecare clipă astfel încât să nu regreţi nicio secundă trecută! Cele mai bune urări de la mine. La mulţi ani, Ștefan!”

„Un gând bun şi-o sărutare/ Azi la ceas de-aniversare/ Șfântul Ștefan să vă ocrotească/ Visele să vă-mplineasca!/ La mulţi ani, Ștefan!”

„Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu îţi urez ca atât ziua de astăzi, cât şi zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări şi să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani,Ștefan!”

„Fiecare fulg de nea să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite! La Mulţi Ani, Ștefan!”.

Federația Română de Natație a transmis Sărbători fericite tuturor românilor. Cum arată fotografia lui David Popovici de ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x