În tradiția creștină, Sfântul Ștefan este considerat protectorul celor care suferă de boli grave. Astfel, creștinii își găsesc alinarea și liniștea atunci când recită o rugăciune către acest sfânt. Credincioșii trebuie să țină cont că, în această zi mare, nu doar că se serbează Sfântul Ștefan și persoanele care îi poartă numele, ci există și un soi de tradiții și obiceiuri care trebuie urmate.
Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Sfântul Ștefan. Locul în care nu avem voie să călcăm
Se spune că dacă sunt respectate aceste tradiții de Sfântul Ștefan, credincioșii vor atrage norocul pentru anul viitor. Pentru început, creștinii obișnuiesc să dăruiască o icoană cu Sfântul Ștefan celor care nu reușesc să se vindece de o anumită boală, dat fiind faptul că acesta este considerat ocrotitorul celor care suferă de boli grave.
Deși practica poate fi regăsită în fiecare zi din an, se spune că, în această zi, semnificația gestului este mult mai puternică. Iar rugăciunile îndreptate către acest sfânt au și ele o putere mai mare.
În Muntenia, există tradiția de a face „pâinile Sfântului Ștefan”, care se obțin dintr-un aluat asemănător celui de cozonac. Acest obicei face referire la pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. De asemenea, aceste pâinici trebuie sfințite în cadrul slujbei care are loc astăzi, iar, mai apoi, se împart celor sărmani, în special, copiilor.
Cea mai importantă și mai puțin cunoscută superstiție se referă la faptul că nu ai voie să calci într-un loc care îți poate pune viața în pericol. Regula face referire la obstacolele cu care s-a confruntat Sfântul Ștefan și pe care le-a depășit, pentru a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu.
În ziua de 27 decembrie, oamenii nu au voie nici să bârfească, Sfântul Ștefan fiind cunoscut pentru smerenia sa.
Mesaje și felicitări de Sfântul Ștefan
În această zi sfântă, peste 450.000 de români îşi serbează onomastica, cei mai mulți fiind bărbați, aproximativ 330.000. În jur de 120.000 sunt femei, care poartă nume derivate din Ștefan, respectiv Ștefania, Ștefana, Fănica, Fănuța și Fănel, potrivit Evenimentul Zilei.
Iată ce mesaje și felicitări pot fi trimise celor care își serbează ziua cu ocazia celebrării Sfântului Ștefan:
„Visele și speranțele de azi să devină realitate, orice cădere un pas înainte, gândul bun și fericirea să te însoțească mereu! La Mulți Ani, Ștefan!”
„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieții tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ți aducă fericire și bucurie. Îți doresc multă sănătate și toate dorințele să ți se împlinească! La mulți ani, Ștefan”
„Îţi urez din tot sufletul noroc, să îţi găseşți pacea şi fericirea, să nu verşi nicio lacrimă şi să trăieşți fiecare clipă astfel încât să nu regreţi nicio secundă trecută! Cele mai bune urări de la mine. La mulţi ani, Ștefan!”
„Un gând bun şi-o sărutare/ Azi la ceas de-aniversare/ Șfântul Ștefan să vă ocrotească/ Visele să vă-mplineasca!/ La mulţi ani, Ștefan!”
„Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu îţi urez ca atât ziua de astăzi, cât şi zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări şi să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani,Ștefan!”
„Fiecare fulg de nea să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite! La Mulţi Ani, Ștefan!”.
Federația Română de Natație a transmis Sărbători fericite tuturor românilor. Cum arată fotografia lui David Popovici de ...