Antena Căutare

Se schimbă regulile de parcare în centrul Capitalei de la 1 iulie 2023. Ce trebuie să știe posesorii auto pentru a nu risca amenzi

Începând de la 1 iulie 2023, toți șoferii care nu plătesc parcarea vor primi automat amendă cu ajutorul radarelor mobile. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba!

Se schimbă regulile de parcare în centrul Capitalei de la 1 iulie! Ce trebuie să știe posesorii auto pentru a nu risca amenzi Galerie
Se schimbă regulile de parcare în centrul Capitalei de la 1 iulie! Ce trebuie să știe posesorii auto pentru a nu risca amenzi | Hepta

Compania municipală Parking București - cea care gestionează parcările Primăriei Capitalei - va avea la dispoziție de acum două mașini cu radare mobile, prin intermediul cărora va monitoriza 28.000 de locuri de parcare cu plată din centrul Capitalei, potrivit Hotnews.

Astfel, persoanele care nu-și plătesc taxele riscă să primească o amendă de 200 de lei. Sancțiunea se dădea de anul trecut, însă până acum constatarea era făcută de angajați ai Companiei municipale de Parking, care se plimbau cu un aparat de scanare a plăcuțelor prin parcări și verificau în baza de date dacă șoferii au plătit sau nu.

Citește și: Ce ți se poate întâmpla dacă parchezi pe locul altcuiva în București. Ce spune legea despre acest lucru

Persoanele care nu au plătit locul de parcare vor fi amendate

Întrucât verificarea se face în mod automat, șoferilor li se recomandă să plătească parcarea înainte, deoarece dacă plătesc după cinci minute, iar între timp trece radarul, vor primi automat amenda, care vine cu o fotografie ce include locul, data și ora, potrivit Capital.

În plus, trebuie menționat că poti fi aplicate mai multe amenzi într-o singură zi în cazul în care șoferii își lasă mașina în mai multe parcări publice și nu plătesc, întrucât fiecare radar are posibilitatea de a verifica până la 3.000 de mașini pe oră.

„Amenda vine cu o fotografie ce include locul, data și ora, iar modul de constatare și înregistrare a contravenției, cu o tehnologie perfect opozabilă în justiție, va conduce, astfel, la evitarea tergiversărilor în instanță. Se pot primi și mai multe amenzi în aceeași zi dacă vei fi surprins pe o durată îndelungată. Se pot verifica până la 3000 de autoturisme pe oră.”, a scris consilierul general, Nicorel Nicorescu, pe pagina de Facebook și citat de Hotnews.

Deocamdată doar două mașini ale Companiei Municipale de Parking sunt dotate cu camere, însă urmează să fie montate pe încă 18 mașini, proaspăt achiziționate, potrivit Hotnews.

Citește și: Noi taxe pentru șoferi. Orașele din România în care nu vei mai putea circula pe oriunde fără să plătești o taxă specială

Cât costă un loc de parcare în București și cum plătești

O oră de parcare în București, în parcările Primăriei Capitalei, costă cinci lei, tariful fiind aplicat de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00.

Riveranii au la dispoziție un abonament de 50 de lei lună sau 500 lei/an, iar cei care nu locuiesc în zonă pot accesa abonamente de 1 zi cu 30 de lei sau lunare cu 500 lei, potrivit Hotnews.

Începând cu 01.01.2023 pentru a beneficia de gratuitate în utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală de pe teritoriul municipiului București, posesorii autoturismelor electrice și hibride au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București – Compania Municipală Parking București SA.

  • Numerar către personalul autorizat, doar în parcajele unde aceștia sunt prezenți;
  • Cu cardul bancar prin intermediul aplicațiilor pentru telefonul mobil Parking București, AmParcat.ro sau qport.app
  • Prin SMS la numărul 7458. Începând cu 01.03.2023 a fost simplificată plata prin SMS a serviciului public de parcare. Astfel formatul mesajului text SMS ce se trimite la numărul scurt 7458 este compus din numărul de ore dorit și numarul de înmatriculare, fară spații, linii desparțitoare sau orice alt caracter. De exemplu, plata serviciului pentru o oră, autovehiculul cu numărul de înmatriculare B777PKG: 1B777PKG. Se pot plăti 1, 2, 3, 4 ore (prin înlocuirea cifrei de început, respectiv cu 1,2,3,4) sau abonament de o zi. Formatul mesajului scurt SMS pentru abonament de o zi este: ziB777PKG
  • Cu cardul bancar, fără a fi nevoie de creare de cont sau autentificare, prin intermediul platformei GHISEUL.RO sau cu card bancar sau numerar la automatele multifuncționale din orice sucursală BCR;
  • Abonamente persoane fizice/persoane juridice. Prin intermediul aplicației pentru telefon mobil Parking București și prin intermediul abonamente.cmpb.ro pot fi achiziționate abonamente pentru: o zi sau o lună.
Cum se calculează corect media de admitere la liceu în 2023. Nu se mai ia în considerare media din anii de gimnaziu... Adevărul despre pepenii roșii românești de Dăbuleni. Când îi scot, de fapt, piețarii la vânzare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x