- Emoția unui nou început. Premiera "Iubire cu parfum de lavandă", un serial original, din 31 Octombrie | Joi și Vineri, pe Antena 1 și AntenaPLAY
- UEFA Nations League: Lituania vs România! Tricolorii joacă marți, 15 octombrie, de la 21:45 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY!
O nouă lege din Codul Rutier care a intrat de curând în vigoare le-ar putea da mari bătăi de cap șoferilor. Primarii trebuie să decidă care sunt zonele poluante din oraș și să introducă o taxă specilă pentru șoferi.
Schimbare în codul rutier. Șoferii vor fi sancționați dacă nu respectă această lege importantă
Lista orașelor pentru care trebuie să plătești taxă de poluare dacă vrei să mergi cu mașina într-o zonă centrală
În ultimii ani este pusă tot mai des problema poluării la noi în țară și se încearcă o serie de soluții prin care să se mai diminueze. Astfel, potrivit unui act normativ, primarii din 13 orașe vor fi nevoiți să decidă care sunt zonele poluante și să introducă, până în anul 2026, o taxă pentru vehiculele care emit emisii poluante.
Sunt vizate în mod special zonele centrale din București, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara.
Actul normativ prevede că până în 2026 este necesar realizare unui plan de dezvoltare durabilă în așa fel încât schimbarea primarilor să nu afecteze această lege. Zonele care au un grad scăzut de poluare vor avea la intrare o taxă de acces, însă vor exista și zone în care vor fi doar reguli cu privire la nivelul de poluare ar mașinii, pentru a putea pătrunde.
Actul normativ mai prevede că orașele care nu se adaptează nu vor fi sancționate, însă vor avea mari probleme în ceea ce privește accesarea fondurilor europene.
Noua lege are drept scop diminuarea folosirii mașinii personale în zonele centrale din orașele menționate mai sus. Astfel, este nevoie de o îmbunătățire a infrastructurii. Pentru ca șoferii să renunțe la mașina personală este nevoie ca primarii orașelor să cumpere mai multe autobuze nepoluante.
Cu toate că noua lege pare a fi greu de pus în practică, primarii sunt optimiști.
„Cel mai probabil undeva din vara anului viitor cred că pe timp de weekend vom interzice accesul cu mașina în centru sau, în cazuri speciale, doar cu accesul pentru mașinile electrice. Și ideea aceasta de transport din A în B doar cu mașina personală să dispară”, spune Ionuț Puncheanu, primarul din Galați, potrivit Cancan.