Antena Căutare

1 Martie Mărțisor. Cum este serbat Mărțișorul în România și în alte țări

1 Martie Mărțisor. Cum este serbat Mărțișorul în România și în alte țări. Află în ce alte țări mai este serbat Mărțișorul și de când aceste practici culturale legate de Mărțișor au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

1 Martie Mărțisor. Cum este serbat Mărțișorul în România și în alte țări
1 Martie Martisor- Tradiții

1 Martie Mărțisor. Cum este serbat Mărțișorul în România și în alte țări. Află în ce alte țări mai este serbat Mărțișorul și de când aceste practici culturale legate de Mărțișor au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mărţişorul, un mic obiect prins într-un şnur alb cu roşu, este oferit persoanelor apropiate, pe 1 Martie, ca vestitor al sosirii primăverii. Se spune că persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi merge bine tot anul. Se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei.

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.

Firul mărțișorului, tors de Baba Dochia la 1 martie

Unele tradiţii spun că firul mărţişorului,este o funie de 365 sau 366 de zile și ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Legenda spune că între 1 si 9 martie, "Zilele babelor", baba Dochia toarce lângă oi îmbrăcată în nouă cojoace pe care le scutura unul câte unul în fiecare zi.

Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologi funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor.

Ce se face cu mărțișorul la sfârșitul lunii martie

În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.

1 Martie Mărțișor în alte țări – 1 Martie în Patrimoniul mondial UNESCO

Din anul 2017, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie sunt incluse în Patrimoniul mondial UNESCO, în urma unui demers comun al României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova.

Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO. La momentul respectiv, dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări - Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova - în care această frumoasă tradiţie a primăverii există, cu unele diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit al celebrării renaşterii naturii.

Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie cuprind tradiții transmise din antichitate pentru a sărbători începutul primăverii. Cea mai frumoasă tradiție, în România și în republica Moldova constă în fabricarea, oferirea și purtarea unui fir roșu și alb, care este apoi dezlegat atunci când este arătat primul copac înflorit. La fel ca în România și Moldova, și în Bulgaria și Macedonia, în zonele rurale fetele tinere sunt învățate cum să facă firul de către femeile mai în vârstă, în timp ce în mediul urban sunt organizate ateliere de creație a mărțișorului. În toate țările în care se sărbătorește mărțișorul atelierele numite Martenitsa / Martinka / Mărțișor organizate de muzeele etnografice.

Târg de mărțișor la Muzeul Satului

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 26 februarie – 8 martie 2019, de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00, Târgul de Mărțișor, eveniment desfășurat cu ocazia venirii primăverii. Ca în fiecare an, meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai frumoase mărțișoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra spre a le oferi drept cadou celor dragi.

Programul târgului:

Marţi – Duminică, 9.00 – 17.00

Program ateliere de confecţionat mărţişoare:

Sâmbătă 2 martie, 11.00 – 12.30 , 12.30 – 13.30

Duminică 3 martie, 11.00 – 12.30 , 12.30 – 13.30

Lovitură pentru pensionari! Scad pensiile considerabil! Câți bani vor fi tăiați de la plată... Structură an scolar 2019-2020, în Monitorul Oficial. Calendar vacanțe, noutăți și ce trebuie să știi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x