Căutare Live

13 iunie 1941: Deportarile sovietice din Basarabia si Nordul Bucovinei sau vina de a fi roman

Pe 13 iunie 1941 autoritatile sovietice de ocupatie au declansat o vasta operatiune de deportare in Siberia si Kazahstan a unui numar de locuitori din stanga Prutului. Considerati ca fiind periculosi pentru regimul comunist oameni, de diferite categorii sociale au fost luati din casele lor in miez de noapte si trimisi la mii de kilometri distanta de locurile natale sa-si ispaseasca pedeapsa imaginara.

Pe 26 iunie 1940 URSS a trimis un ultimatum Romaniei prin care ii solicita sa cedeze Basarabia si Nordul Bucovinei. Statul roman a ales varianta cedarii, iar pe 28 iunie 1940 a acceptat sa evacueze teritoriile vizate, carora li s-a adaugat si Tinutul Herta, zona care nu fusese niciodata sub ocupatie straina.

Imediat ce puterea sovietica s-a instalat in noile teritorii a fost creata Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, formata din zona centrala a Basarabiei si o parte din Transnistria. Nordul Bucovinei, nordul si sudul Basarabiei au fost incorporate la Ucraina. A fost dezlantuita o teroare nemaintalnita impotriva oricui putea sa reprezinte un factor de opozitie, de rezistenta ori avea o pozitie sociala inalta. Zeci de mii de oameni au fost arestati sau executati pentru aceste motive. Fiind populatia majoritara, romanii au fost cei mai afectati.

Elementele periculoase trebuiau anihilate

La 31 mai 1941, imputernicitul Moscovei pentru arestarea sau stramutarea elementelor indezirabile, S.A. Goglidze, trimite un raport lui Stalin. Potrivit acestuia, urmau sa fie anihilate cele mai periculoase elemente, cum ar fi fosti membri ai Garzii de Fier, caracterizata ca „cea mai clandestina organizatie, cu experienta de ani de zile in activitati ilegale", avand „cadre teroriste, organizate in trupe speciale". Alte persoane susceptibile de deportare erau fosti membri ai Partidului National Crestin, ai Partidului National Taranesc si Partidului National Liberal care ar fi incercat sa organizeze activitati ilegale. Alte persoane vizate proveneau din randurile marilor latifundiari, comerciantilor, jandarmilor, albgardistilor rusi si alte categorii.

Operatiunea majora de arestare si deportare a fost stabilita pentru noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, fiind vizate 32 423 de persoane din Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Hertei. Dintre acestea, 6 250 urmau sa fie arestate, iar 26 173 - deportate. In raportul din 14 iunie 1941 despre rezultatele operatiunii, inaintat lui Stalin, Beria si Molotov, se constata ca numarul celor arestati si deportati a scazut de la cifra initiala de 32 423 persoane la 31 419.

Cum se explica aceasta diferenta si ce relevanta are aceasta micsorare a listei initiale? Avem date in acest sens numai in legatura cu Basarabia - 1 183 reusesc sa evite tragedia care ii astepta. Dintre acestia, trei persoane au reusit sa se ascunda, 133 n-au fost arestate din motive de boala, 318 si-au schimbat in ajun domiciliul, iar 829 au scapat, retragandu-li-se invinuirile ad hoc, „din cauza insuficientei materialelor compromitatoare". Astfel, din RSSM au fost arestati si deportati in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 - 18 392 persoane, iar din celelalte teritorii romanesti anexate la 28 iunie 1940 - 11 844 persoane.

50% dintre deportati au murit

Deportatii au fost transportati in conditii inumane, in vagoane de marfa inchise, in Siberia sau in Kazahstan. In timpul transportului, care a durat pana la sase saptamani, deportatii nu s-au bucurat de asistenta medicala, au calatorit in conditii igienice ingrozitoare si au avut putina apa sau hrana. La destinatie au fost obligati sa-si construiasca propriile lagare, sa lucreze in conditii foarte grele - temperaturi extreme, norme de munca greu de atins, hrana proasta si putina, etc - toate acestea ducand la moartea a aproximativ 50% dintre ei. Dupa moartea lui Stalin, in 1953, deportatilor li s-a permis sa se intoarca acasa, dar cei care au ales sa revina au avut mari probleme de integrare.

Foto: gazetadesud.md

Mischie, fostul "baron" de Gorj, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si mita... Copiii nascuti prin cezariana sunt predispusi la obezitate...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri