Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Șase din 10 gravide minore şi șapte din 10 gravide care provin din familii defavorizate nu au făcut analizele recomandate în sarcină

În România, 34 dintre adolescente devin mame înainte de a împlini 19 ani, din 1000. Noi, statistic, nu ne mai plasăm la nivelul Uniunii Europene, ci la nivelul Africii. Pentru că sunt nouă state africane care au o rată a mamelor adolescente mult mai mică decât România, chiar cu jumătate mai puţin.

În România, 34 dintre adolescente devin mame înainte de a împlini 19 ani, din 1000. Noi, statistic, nu ne mai plasăm la nivelul Uniunii Europene, ci la nivelul Africii. Pentru că sunt nouă state africane care au o rată a mamelor adolescente mult mai mică decât România, chiar cu jumătate mai puţin.

Încă şi mai grav este că şase din zece gravide minore şi şapte din zece gravide care provin din familii defavorizate nu au făcut analizele recomandate în sarcină.

Majoritatea gravidelor, în special tinere şi cele din mediul rural, nu au acces la servicii medicale. Fie nu pot să ajungă, fie nu ştiu, fie sunt plimbate de la un spital la altul şi acel drept la o ecografie gratuită nu le este respectat.

Unele dintre ele nu sunt nici măcar înscrise la un medic de familie. Specialiştii spun că în spatele acestui fenomen stau lipsa de informare, sărăcia şi accesul precar la servicii medicale. Educaţia sexuală timpurie poate îmbunătăţi situaţia, spun sociologii.

În Portugalia, de exemplu, copiii învaţă încă de la vârsta de cinci ani despre relaţiile de prietenie, consimţământ şi sexualitate.

Sunt în jur de 17,000 de mame sub 19 ani şi cam 700 sub 15 ani. Ceea ce este îngrijorător este că în aceasta statistică găsim zeci de cazuri de mame sub 15 ani care sunt la a doua naştere şi chiar un caz la a treia. În ceea ce le priveşte pe cele între 15-19 ani sunt șapte adolescente cu cinci copii şi un caz cu șase copii.

În Europa, doar două state prezintă o situaţie mai gravă - Bulgaria şi Georgia, arată studiul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Salvaţi copiii a realizat în 2018 un raport global privind situaţia copilăriei în 176 de state ale lumii. În ceea ce priveşte fenomenul copiilor cu copii, aici situaţia este chiar dezastruasă. Noi, statistic, nu ne mai plasăm la nivelul Uniunii Europene, ci la nivelul Africii. Pentru că sunt 9 state africane care au o rată a mamelor adolescente mult mai mică decât România, chiar cu jumătate mai puţin.

În datele statistice, în cele 670 de mame, numai 179 aveau taţi sub 20 de ani. Ceea ce înseamnă că celelalte 500 sunt în fapt abuzatori sexuali, pentru că în România relaţia sexuală cu o minoră sub 15 ani este interzisă şi sancţionată penal.

Recomandari