- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oricât de ocupate ar fi zilele tale, este indicat să îți rezervi câteva ore pe săptămână în care să îți lași mintea să se relaxeze, practicând o activitate care îți face plăcere, dar care are și beneficii pe termen lung. Pentru unii oameni, sportul este opțiunea preferată, dar pentru alții dintre noi, ale căror gânduri nu vor să se liniștească nici în timpul unei alergări de seară sau al unui joc de echipă, există anumite hobby-uri care folosesc creativitatea în beneficiul nostru. Astfel, reușim să ne ocupăm mintea cu altceva, în afara mult prea obișnuitelor griji și a stresului cotidian. Creativitatea este o caracteristică intrinsec umană, ce trebuie întreținută și care aduce avantaje în diferite sectoare ale vieții. Oamenii ce își exersează acest simț deopotrivă bazat pe imaginație, dar și practic, leagă mai ușor relații cu ceilalți, au o mai bună capacitate de a face față situațiilor limită și găsesc soluții chiar și în cele mai dificile momente. În articolul ce urmează vei găsi șapte hobby-uri ce te pot ajuta să îți dezvolți creativitatea, pentru o versiune îmbunătățită a ta!
1. Gătitul
Un mod excelent de a-ți exersa simțul creativ este de a transforma gătitul într-un hobby. Pentru a deprinde cunoștințele de bază, va fi nevoie ca la început să urmezi rețete cu instrucțiuni specifice. Nu te teme de greșeli, pentru că sunt cea mai bună cale de a învăța ce și cum trebuie făcut. Iar odată ce ai înțeles și învățat cum raportul de ingrediente afectează gustul mâncării, e momentul să lași creativitatea să ia frâiele. Cei mai recunoscuți bucătari pe plan mondial susțin că nu au mai consultat o carte de bucate de ani de zile, pentru că gătitul vine din interior, nu din cuvinte scrise. Tu știi cel mai bine care e gustul pe care dorești să îl obții dintr-un anume preparat și numai experimentând vei reuși să ajungi la rezultate din ce în ce mai bune. La fel ca sarea în bucate, creativitatea trebuie să existe în orice mâncare!
2. Pictura și desenul
Se spune că arma secretă a artistului este creativitatea. În momentul în care operele nu sunt îndrumate în procesul creării de originalitatea izvorâtă din creativitate, acest lucru devine evident, iar arta are de suferit. Însă nu trebuie să fii un artist titrat pentru a te putea bucura de beneficiile unui hobby creativ, cum ar fi pictura și desenul. Folosirea acuarelelor pe pânza șevaletului, sau combinarea de creioane și cărbuni pe o coală de hârtie este o metodă de relaxare la îndemâna oricui. Iar cum exercițiul este mama învățăturii, simple linii și forme se vor transforma, în timp, în creații artistice plăcute privirii. Asemenea vieții tale, mediul pe care alegi să pictezi sau să desenezi este pânza ta proprie și personală, pe care o poți transforma după bunul plac.
3. Croșetatul
O altă metodă de dezvoltare a creativității printr-o activitate de tip hobby este croșetatul. Asemenea gătitului, ai nevoie de câteva îndrumări la început, pentru a deprinde unele “secrete” ale artei, însă în scurt timp imaginația ta va fi singurul drum pe care ar trebui să îl urmezi. Modelele pe care le poți obține croșetând sunt, teoretic, infinite, astfel că poți realiza mănuși sau fesuri care mai de care mai simpatice sau șic. Poți depăși limita vestimentară, cu ajutorul creativității, desigur, și poți croșeta huse de telefon, elemente decorative pentru amenajarea casei, sau accesorii simpatice.
4. Muzica
Există numeroase studii care atestă beneficiile pe care muzica le poate aduce în viața ta. Unul dintre acestea conchide cu afirmația următoare: “ascultarea muzicii poate fi utilă pentru promovarea gândirii creative într-un mod ieftin și eficient, în diverse medii științifice, educaționale și organizaționale, atunci când este nevoie de gândire creativă.” Așa că dă volumul mai tare în drum spre job, dimineața, și cântă împreună cu artiștii tăi preferați în intimitatea casei tale, ca și cum ai fi cu ei pe scenă. Iar pentru firile mai îndrăznețe, există pub-uri care organizează seri de karaoke, unde vei putea să te distrezi la maxim cu ajutorul muzicii.
5. Olăritul
Un alt hobby care îți va dezvolta creativitatea este olăritul, care aduce și avantaje fizice (datorită folosirii mușchilor mâinilor și picioarelor), pe lângă cele mintale, care includ exprimarea propriului stil, relaxarea cognitivă și sporirea imaginației. Arta oferă o reală eliberare din canoanele societății și îți pun la dispoziție un mediu în care personalitatea poate ieși la suprafață fără a fi limitată în vreun fel. În plus, obiectele de ceramică pe care le vei crea îți vor decora casa sau biroul, astfel că vei menține vie senzația de libertate pe care ai experimentat-o în timp ce lucrai la ele.
6. Fotografia
Arta fotografică este modalitate perfectă de a-ți întreține simțul creativ, fiind unul dintre hobby-urile care, teoretic, nu necesită niciun fel de pregătire pentru a avea rezultate fenomenale. Ai nevoie doar de un aparat foto și de un ochi estetic, care se poate exersa în timp. Frumusețea acestui hobby este că exprimă realitatea prin ochii fotografului, care poate aduce o perspectivă unică și proprie unei imagini clișeice. Ia-ți aparatul la tine și fă o plimbare prin oraș, încercând să surprinzi momente urbane așa cum le experimentezi tu, iar acest lucru se va observa în fotografiile tale. Ceea ce stă în spatele autenticității fotografiilor este tocmai creativitatea ta!
7. Grădinăritul
Activitatea îngrijirii unei grădini este un hobby extrem de relaxant, care te poate face să te simți bine fără a depune eforturi financiare considerabile. Pentru grădinărit nu e nevoie să investești în unelte scumpe, ai nevoie de pământ, de plante și flori și de mâinile tale. Cea mai benefică influență pe care grădinăritul o poate avea asupra creierului tău este felul în care creezi și înveți cum să menții, observând lumea din jur, conectându-te cu natura, astfel reușind să înțelegi oamenii și viața, în general. Toate acestea vor ajuta gândurile tale creative să înflorească, asemenea unei grădini îngrijite.
Hobby-urile creative sunt o modalitate de a deschide porțile imaginației și a-ți lăsa personalitatea să iasă la suprafață, nealterată sau limitată în niciun fel. Pentru o viață sănătoasă din punct de vedere emoțional, este important ca simțul creativ să fie dezvoltat, astfel încât la nevoie să poți apela cu încredere la el, știind că te va îndruma către un rezultat benefic.