Live acumObservator Sport
Prime Time 20:00iUmor

A murit actrița Tamara Buciuceanu-Botez! A scris pagini de istorie în teatru și film

A murit Tamara Buciuceanu-Botez! Actrița în vârstă de 90 de ani s-a stins din viață la Spitalul Elias din București.

tamara Buciuceanu Botez

A murit Tamara Buciuceanu-Botez! Actrița în vârstă de 90 de ani s-a stins din viață la Spitalul Elias din București.

Vestea că Tamara Buciuceanu-Botez a murit a picat ca un trăznet pentru familia, prietenii și fanii actriței de teatru și film. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţi ai Spitalului Elias.

Tamara Buciuceanu-Botez a murit după ce a fost internată de urgență la Spitalul Elias din Capitală încă de la începutul lunii octombrie unde a fost intubată și ventilată mecanic, starea ei agravându-se pe zi ce trece.

„E într-o stare gravă. Este intubată şi ventilată mecanic, este într-o stare severă. Starea dumneaei s-a agravat“, a declarat, marţi, 15 octombrie, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă.

Tamara Buciuceanu-Botez a murit după ce fusese internată de urgență la spital, pe 2 octombrie, la Terapia Intensivă, pe fondul unor probleme cardiace mai vechi care s-au acutizat.

sursa foto: radioiasi.ro

Tamara Buciuceanu-Botez a scris pagini de istorie în teatru și film

În peste 65 de ani de carieră, Tamara Buciuceanu-Botez a scris pagini de istorie, având roluri în teatrul dramatic, teatrul de revistă, operetă, televiziune și film.

A fost Aneta Duduleanu în ”Cuibul de Viespi”, regia Horea Popescu, a fost Chirița din ”Chirișa de provincie” în regia lui Alexandru Dabija, a fost profesoara Isoscel în filmul ”Liceeni”, în regia lui Nicolae Corjos.

Tamara Buciuceanu-Botez a făcut peste 1500 de roluri memorabile, dar și o carieră impresionantă în Televiziune, rămânând posterității cupletele din programele de Revelion.

Celebra actriță Tamara Buciuceanu-Botez și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animaţii şi a jucat în numeroase spectacole radiofonice şi de televiziune.

Tamara Buciuceanu-Botez a adunat peste 65 de ani în slujba publicului care a adorat-o. A jucat pe scena teatrelor din București, debutând în piesa ”Marfă din Makkar de la Teatrul Giulești, actualul Odeon. A debutat ca actriţă de film în ''Titanic vals'' (1964, regia Paul Călinescu), în care a jucat alături de Grigore Vasiliu-Birlic.

De asemenea, Tamara Buciuceanu Botez, care a murit azi, a interpretat roluri pe scena Teatrului de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, Teatrul de Operetă.

În ce privește rolurile din pisele de teatru, ne putem aminti cu drag de ”Pălăria Florentină”, ”Gaițele”, ”Contesa Maritza”, ”Văduva Veselă”, ”Lăsați-mă să cânt”, „Voievodul ţiganilor“, „Sânge vienez“, „Marco Polo“, „My Fair Lady“, „Nepotul“, „Azilul de noapte“, „Joc de pisici“, „Titanic vals“, „Interviu“, „Reţeta fericirii“, „Tartuffe“, „Dimineaţă pierdută“, „Somnoroasa aventură“, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie“, „Scaunele“, „Cumetrele“, „Doctor fără voie“, „Domnişoara Nastasia“, „Mamouret“, „Însemnările unui necunoscu“, „Aşteptând la arlechin“, „Divorţul de aur“, „Aplauze... aplauze“.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, în Tighina, Regatul României, și a murit vârsta de 90 de ani.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu are copii.

Tamara Buciuceanu-Botez, zeci de premii și distincții

Tamara Buciuceanu Botez a primit peste 20 de premii pentru interpretare, dintre care: Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (4 aprilie 2002), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, Premiul de excelenţă din partea TVR Internaţional (2009) şi Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012), Premiul "Aristizza Romanescu" pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfăşurată în Aula Academiei Române (2013).

A fost distinsă cu titlul onorific de Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti (2004) şi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală (2011) în semn de preţuire a impresionantei activităţi artistice.

Preşedinţia României i-a acordat, la 23 iunie 2014, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale". La 23 octombrie 2014, a fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii, distincţia fiindu-i acordată de principesa Margareta în numele Regelui Mihai.

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez este Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti şi a primit Cheia Oraşului la 5 aprilie 2018.

Pe 18 decembrie 2018, actriţa a fost sărbătorită la aniversarea celor peste 65 de ani de la debutul pe scena românească, la Gala Teatrului Metropolis 12. În cadrul primei ediţii a Galei Premiilor "Stela Popescu", organizată pe 19 decembrie 2018, la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, Tamara Buciuceanu Botez a fost distinsă cu Premiul "Stela Popescu" pentru întreaga activitate.

Tamara Buciuceanu-Botez Filmografie

sursa foto: monitorulexpres.ro

  • Titanic vals (1964)
  • Anecdota (1972) - film TV
  • Scorpia (1973) -film TV
  • Vegetarian (1973)
  • La spațiul locativ (1975) - film TV
  • Doctor fără voie (1976) - film TV
  • Ma-ma (1976)
  • Ultimele zile ale verii (1976)
  • Domnișoara Nastasia (1976) - film TV
  • Premiera (1976)
  • Serenadă pentru etajul XII (1976)
  • Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - ep. 2, 12
  • Vis de ianuarie (1978)
  • Melodii, melodii (1978)
  • Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979) - Maria Herdelea
  • Cântec pentru fiul meu (1980)
  • Singur printre prieteni (1980)
  • Alo, aterizează străbunica!... (1981)
  • De ce trag clopotele, Mitică? (1981)
  • Grăbește-te încet (1981)
  • Înghițitorul de săbii (1981)
  • Șantaj (1981)
  • Prea tineri pentru riduri (1982)
  • Chirița în provincie (1982) - teatru TV
  • Sfantul Mitica Blajinu (1982) - teatru TV
  • Bocet vesel (1983)
  • Declarație de dragoste (1985) - Isoscel
  • Cuibul de viespi (1986)- adaptare cinematografică după piesa "Gaițele"
  • Liceenii (1986) - Isoscel
  • Primăvara bobocilor (1987) - Varvara
  • Punct și de la capăt (1987)
  • Extemporal la dirigenție (1988) - Isoscel
  • Dimineața pierdută (1990) - teatru TV
  • Liceenii Rock'n'Roll (1991) - Isoscel
  • Titanic vals (1993) - film TV
  • Liceenii în alertă (1993) - Isoscel
  • Paradisul în direct (1994)
  • Dublaj de voce la seria animată Povești cu Mac-Mac, în rolul doamnei Bentina Beakley, în original vocea aparținându-i lui Joan Gerber (1996)
  • Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
  • Agenția matrimonială (2005) - serial TV
  • Cuscrele (2005) - serial TV
  • Nunta mută (2008)
  • Toată lumea din familia noastră (2012)
  • Dublaj voce[modificare | modificare sursă]
  • Prințesa și Broscoiul: Mama Odie
  • Rio 2: mătușa Mimi
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro