Antena Căutare

BIOGRAFIE - Tamara Buciuceanu, supranumită ”Doamna comediei româneşti”: Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate - VIDEO

Supranumită "Doamna comediei româneşti", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie, Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova. A fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru, film şi televiziune din România. Publicul şi-o aminteşte în roluri memorabile precum Aneta Duduleanu din "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu, Chiriţa din "Chiriţa în provincie", regia Alexandru Dabija, sau Isoscel din "Liceenii", regia Nicolae Corjos.

Supranumită "Doamna comediei româneşti", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie, Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova. A fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru, film şi televiziune din România. Publicul şi-o aminteşte în roluri memorabile precum Aneta Duduleanu din "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu, Chiriţa din "Chiriţa în provincie", regia Alexandru Dabija, sau Isoscel din "Liceenii", regia Nicolae Corjos.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez spunea: "Când m-am născut eu, noaptea, doctorul i-a spus mamei: doamnă, e o lumina afara…ca ziua…fetiţa asta o să aibă noroc…o sa aibă o stea!", povesteste Tamara Buciuceanu-Botez, în volumul monografic "O viaţă închinată scenei", de Bogdana Darie.

Între 1948-1951 a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri" din Iaşi, însă în anul IV de studii s-a transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu. A absolvit în anul 1952.

Actriţa a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii". A mai apărut în filme precum „Nunta mută” a lui Horaţiu Mălăele, şi „Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude.

De asemenea, artista a jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: TNB, Bulandra, Giuleşti, Teatrul de Comedie.

"Când nu veţi mai mirosi flori de câmp pe scenă seara / Poate vă veţi întreba atunci unde-o fi plecat Tamara?" sunt versuri recitate de actriţă pe scena Teatrului Metropolis, anul trecut, la aniversarea a 65 de ani de la debutul pe scena românească.

A avut roluri importante în spectacole precum „Coana Chiriţa", „Romeo şi Julieta la început de noiembrie", „Scaunele", „Cumetrele", „Doctor fără voie", „Nepotul", „Aşteptând la arlechin", „Domnişoara Nastasia" şi „Mamouret". A fost apreciată şi pentru interprearea personajului VicaDelcă din piesa „Dimineaţă pierdută" după Gabriela Adameşteanu.

"Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate", spunea marea actriţă.

În televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez este cunoscută pentru cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu" ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Filmografia actriţei cuprinde între altele "Titanic vals" (1964), "Anecdota" (1972) - film TV, "Scorpia" (1973) - film TV, "Vegetarian" (1973), "La spaţiul locativ" (1975) - film TV, "Doctor fără voie" (1976) - film TV, "Ma-ma" (1976), "Ultimele zile ale verii" (1976), "Domnişoara Nastasia" (1976) - film TV, "Premiera" (1976), "Serenadă pentru etajul XII" (1976), "Vis de ianuarie" (1978), "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979) - Maria Herdelea, "Cântec pentru fiul meu" (1980), "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Înghiţitorul de săbii" (1981), "Şantaj" (1981), "Prea tineri pentru riduri" (1982), "Chiriţa în provincie" (1982) - teatru TV, "Sfântul Mitică Blajinu" (1982) - teatru TV, "Bocet vesel" (1983), "Declaraţie de dragoste" (1985) - Isoscel, "Primăvara bobocilor" (1985), "Cuibul de viespi" (1986) - adaptare cinematografica dupa piesa "Gaiţele", "Nunta mută" (2008).

A mai apărut în "Extemporal la dirigenţie" (1987) - Isoscel, "Liceenii" (1987) - Isoscel, "Dimineaţa pierdută" (1990) - teatru TV, "Liceenii Rock 'n' Roll" (1992) - Isoscel, "Titanic vals" (1993) - film TV, "Liceenii în alertă" (1993), "Paradisul în direct" (1994).

Tamara Buciuceanu-Botez şi-a împrumutat vocea la seria animată "Poveşti cu Mac-Mac", având rolul doamnei Bentina Beakley, în original vocea aparţinându-i lui Joan Gerber (1996).

La vârsta de 81 de ani şi 58 de ani de carieră, Tamara Buciuceanu-Botez a stabilit record de dublaj Disney la filmul "Prinţesa şi Broscoiul", în rolul Mamei Odie, în original vocea aparţinându-i lui Jeniffer Lewis (2010).

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996).

Tamara Buciuceanu-Botez a fost recompensată cu numeroase premii: Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (4 aprilie 2002), premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, Premiul de excelenţă din partea TVR Internaţional (2009) şi Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012), Premiul "Aristizza Romanescu" pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfăşurată în Aula Academiei Române (2013).

A fost distinsă în 2014 cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale". A fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii, distincţia fiindu-i acordată de către Principesa Margareta, în numele regelui Mihai.

Sursa : news.ro

Îți cauți un job? Târgul de Criere din Transilvania oferă sute de variante, în special studenților... Zi de doliu pentru România! Actrița Tamara Buciuceanu a murit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x