- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Odată ce gardianul SS a aflat că suntem gemene, Miriam şi cu mine am fost luate de lângă mama, fără nicio avertizare sau explicaţie. Strigătele noastre au fost în zadar", erau cuvintele Evei, una dintre supraviețuitoarele experiementelor doctorului Mengele, la Auschwitz. Familia i-a fost omorâtă în lagăr. Sora a murit de cancer. Ea a suportat dureri de nedescris, injecții în ochi și alte experimente genetice. A murit la 85 de ani, în timpul unei vizite.
Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a experimentelor făcute pe gemeni de doctorul german Mengele, a murit, joi, în timpul unei vizite la Cracovia, potrivit anunţului făcut pe site-ul muzeul fondat chiar de ea - CANDLES Holocaust Museum and Education Center.
"Suntem profund îndureraţi să anunţăm trecerea în eternitate a Evei Kor, supravieţuitoare a Holocaustului, avocat al iertării şi fondator al Muzeului Holocaustului şi Centrului Educaţional CANDLES. Eva a murit liniştită astăzi, 4 iulie, la ora 7,10 ora locală a Cracoviei, în timpul excursiei anuale CANDLES în Polonia. În cei 85 de ani pe care i-a trăit, Eva Kor a marcat vieţile a sute de mii de oameni, prin mesajul ei de a depăşi tragedia, de a găsi iertarea şi vindecarea", se arată pe pagina muzeului înfiinţat în 1984 de Eva Mozes Kor, în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz.
Eva, una dintre gemenele născute în Sălaj, care a supraviețuit experimentelor „unchiului Menghele” de la Auschwitz
Originară din Porţ, judeţul Sălaj, Eva Mozes Kor a revenit în satul natal abia în 2014, la şapte decenii de la deportarea sa, alături de întreaga familie, în lagărul de la Auschwitz, prilej cu care a revăzut locurile unde a copilărit, în faţa locului unde s-a aflat casa familiei sale fiind montate cinci plăcuţe Stolpersteine, în cadrul unui proiect de comemorare a victimelor nazismului.
Ea a revenit în Sălaj în octombrie 2018, prilej cu care a rememorat, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Şimleu Silvaniei, în faţa a peste 100 de elevi şi profesori din localitate, o parte din experienţele traumatizante trăite în lagărul de concentrare, împărtăşind totodată celor prezenţi învăţămintele pe care le-a tras după peste opt decenii de existenţă.
Famila le-a fost exterminată în lagăr. Eva și Miriam au fost păstrate pentru experiemente genetice
Eva şi sora ei geamănă, Miriam, s-au născut în 1934 în satul Porţ, în singura familia de evrei din localitate. Membrii familiei sale, respectiv cele două surori gemene şi încă două fete, alături de părinţi, au fost deportaţi în 1944 la Auschwitz.
Exceptând gemenele, familia Mozes a fost exterminată în lagărul de concentrare german, Eva şi Miriam fiind lăsate în viaţă pentru a fi supuse, de către medicul Mengele, alături de alte 1.500 de perechi de gemeni, la experimente genetice.
Gemenele au fost eliberate din lagăr de către armata rusă în ianuarie 1945. Miriam a decedat în anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva o atribuie experimentelor făcute de doctorul Mengele. Eva s-a căsătorit în 1960 cu Michael Kor, şi el supravieţuitor al Holocaustului, alături de care s-a mutat în SUA, devenind cetăţean american.
"Temele vieţii Evei sunt evidente. Putem depăşi greutăţile şi tragediile. Iertarea ne poate ajuta să ne vindecăm. Şi toată lumea are puterea şi responsabilitatea de a face această lume mai bună. Sperăm că povestea Evei continuă să schimbe viaţa celor care o ascultă mulţi ani de acum încolo", se mai arată pe pagina muzeului CANDLES.
Mesajul MAI pentru participanții Neversea 2019: ”Brățara se primește gratuit, dar se pune pe ambele mâini”... Jaf la o benzinărie din Teleorman, printre hoți se numără un copil de 12 ani...