Carrefour retrage de pe piaţă mai multe loturi de file de somon norvegian afumat, produs de OCEAN FISH, ca urmare a prezenţei Listeria monocytogenes. O problemă similară a fost semnalată și la finalul lunii august.
News.ro citează site-ul ANSVSA care a postat un anunț cu privire la retragerea loturilor de file de somon din Carrefour.
Ce trebuie să știe consumatorii despre fileurile de somon retrase din celebrul lanț de hipermarketuri
„Vă informăm că societatea OCEAN FISH S.RL. a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului de mai jos, ca urmare a evidentierii prezentei Listeria monocytogenes. CARREFOUR ROMÂNIA S.A. retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare de mai jos: FILE SOMON NORVEGIAN AFUMAT 200G şi FILE SOMON NORVEGIAN AFUMAT, FELIAT 100G”, scrie în anunțul respectiv.
Persoanele care dețin produse din loturile respective sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă ori să le returneze în magazinele de unde le-au cumpărat.
„Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis Carrefour.
Cei care au consumat produsele provenite din loturile amintite mai sus și prezintă febră ori dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze faptul ceea ce au consumat.
„Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni”, mai este specificat în anunțul repsectiv.
Ce este Listeria monocytogenes, perioada de incubație și cum se poate depista
Potrivit site-ului Regina Maria, Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză. Este o bacterie facultativă anaerobă, capabilă să supraviețuiască atât în prezența oxigenului, cât și în absența acestuia. Se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.
Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.
Perioada de incubație variază între câteva zile și câteva săptămâni. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculară, cutanată, infecția amigdalelor etc.
Complicațiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardită sau meningoencefalită. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatică sau hematogenă.
Diagnosticul poate fi pus doar de către persoanele avizate. De asemenea, tratamentul trebuie urmat sub supravegherea medicului, iar recomandările acestuia trebuie urmate cu strictețe.
Ce făceau mai multe baruri dintr-o destinație preferată de români cu băuturile neterminate. Cazul, luat în vizor de auto... (P) Cum să alegeți cea mai bună instituție financiară pentru un credit cu garanție imobiliară...