Antena Căutare

Alexandru Rafila a oferit explicații despre cele 14 cazuri de variola maimuței din România: „S-o spunem pe româneşte”

După cele 14 cazuri de variola maimuței înregistrate în România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că există un element comun al infectărilor și anume comportamentul de risc al personaleor afectate.

Colaj cu Alexandru Rafila și persoană infectată cu variola maimuței
Alexandru Rafila a vorbit despre 14 cazuri de variola maimuței din România | Hepta

Alexandru Rafila a mai vorbit în trecut despre comportamentul de risc și a explicat că variola maimuței este contagioasă în contextul contactului apropiat cu o persoană infectată. Recent, ministrul Sănătății a explicat că în cazul celor 14 persoane infectate cu variola maimuței sunt dovezi ale faptului că acestea au avut un comportament de risc.

Citește și: Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul de cazuri Covid-19, în creștere

„Avem 14 cazuri. Unii dintre ei aveau boli cu transmitere sexuală, alte boli, HIV, sau aveau în antencedente, sifilis, gonoree, alte boli cu transmitere sexuală. Asta îmi arată de fapt că aceşti oameni au un comportament la risc, adică au partener - să spunem pe româneşte - au parteneri sexuali cu care de fapt, pe care nu-i cunosc sau sunt întâmplători şi aşa mai departe. Lucrul ăsta creşte riscul de infectare, că până la urmă ce s-a demonstrat până în momentul de faţă? În marea majoritate a cazurilor a fost o boală cu transmitere sexuală. Ăsta este adevărul”, a afirmat Alexandru Rafila într-o emisiune TV, potrivit news.ro.

Citește și: Anunțul lui Alexandru Rafila, după apariția cazurilor de variola maimuței în România. Ce măsuri pregătește Ministrul Sănătății

„Dar nu este o chestiune legată deactivitatea sexuală, ci mai mult e o chestiune legată de comportament. Comportamentul la risc - e sezonul cald, sunt multe festivaluri, tot felul de petreceri în diverse locuri - şi lucru ăsta predispune la un comportament la risc. Singura soluţie ca să opreşti lucrul ăsta este să eviţi comportamentul la risc. Eu chiar am fost persiflat, unii se dădeau de ceasul morţii, cum poate să spună profesorul Rafila să discute despre abstinenţă sau utilizarea prezervativului? Eu mă refeream la abstinenţă şi utilizarea prezervativului în cazul unui comportament la risc”, a mai spus ministrul Sănătății.

Citește și: Ce spune medicul Virgil Musta despre variola maimuței: „Nu avem de ce să ne temem”. Ce sfaturi ne dă specialistul

Nu este prima dată când Alexandu Rafila vorbește despre comportamentul de risc în cazul evoluției răspândirii variolei maimuței.

„Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui servicicu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila, potrivit obsevatornews.ro.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Ce aparate consumă cel mai mult curent. Cum faci economie la factura de energie electrică... O româncă a comandat o ciorbă de pește la o tavernă în Grecia și a avut o surpriză de proporții când a primit nota. Cât ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x