Antena Căutare

Anunțul lui Alexandru Rafila, după apariția cazurilor de variola maimuței în România. Ce măsuri pregătește Ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că în România vor ajunge mai multe doze de vaccin împotriva variolei maimuței.

colaj foto alexandru rafila si barbat cu variola maimutei Galerie
Pe 14 iunie, Ministerul Sănătății a anunțat cel de-al doilea caz de variola maimuței înregistrat pe teritoriul României, în doar 24 de ore. | Antena 1

În decursul zilei de 13 iunie, Ministerul Sănătății a anunțat că a fost înregistrat primul caz de vairola maimuței pe teritoriul României. Este vorba de un bărbat în vârstă de 26 de ani, din București. Tânărul, aflat acum în izolare, spune că s-ar fi infectat de la partenerul său, care în ultimul timp a călătorit prin mai multe țări din Europa.

În acest context, ministrul sănătații Alexandru Rafila a făcut un apel la calm și a dezvăluit ce măsuri pregătește ministerul pe care îl are în subordine, în cazul în care numărul celor infectați cu variola maimuței în România, va crește.

Ce spune Alexandru Rafila despre primele cazuri de variola maimuței, înregistrate în România

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, după apariția primului caz de variola maimuței în România, că țara noastră va primi 2.500 de doze de vaccin împotriva bolii, după ce acesta va fi achiziționat de către Comisia Europeană, scrie Libertatea.ro.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a precizat ministrul sănătății, răspunzând jurnaliștilor.

Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei (monkeypox), a anunțat Comisia Europeană la sfârșitul lunii mai, precizând că "procedurile exacte" de procurare "urmează să fie stabilite împreună cu statele membre în zilele următoare", relatează Observator.ro.

Citește și: Cum îți dai seama dacă erupția de pe pielea copilului e varicelă sau variola maimuței. Cum se manifestă monkeypox la cei mici

Organismul european Health Emergency Response Authority (HERA) „cooperează cu statele membre şi producătorii pentru a procura vaccinuri şi tratamente împotriva varilei maimuţei”, a anunţat un purtător de cuvânt al CE însărcinat cu probleme de sănătate, Stefan De Keersmaecker.

Vaccinul care va fi folosit este cel împotriva variolei, boală eradicată la nivel global, motiv pentru care vaccinul se produce în cantități mici. Mai mult, potrivit declarațiilor lui Alexandru Rafila, vaccinul ar urma să fie administrat doar celor care au intrat în contact cu o persoană infectată.

Un nou caz de variola maimuței în România, în doar 24 de ore

În mai puțin de 24 de ore de la apariția primului caz de variola maimuței în România, a fost înregistrat și un al doilea caz. Potrivit News.ro, este vorba despre un bărbat de 32 de ani, tot din Capitală.

„Un nou caz de variola maimuţei diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti săptămâna trecută iar investigaţiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuţei”, a transmis în decursul zilei de azi Ministerul Sănătății.

Starea bărbatului este bună şi acesta va rămâne în izolare pentru următoarele 17 zile. În prezent, a fost declanşată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi.

Citește și: Ce spune medicul Virgil Musta despre variola maimuței: „Nu avem de ce să ne temem”. Ce sfaturi ne dă specialistul

Cum se transmite, de fapt, variola maimuței. Informațiile inițiale sunt contrazise de specialiști. Cum te poți proteja

Simptomele bolii variola maimuței sunt adesea uşoare, deşi leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale şi anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor.

Variola maimutei nu se răspândeşte în mod normal cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct şi prin expunerea la picături mari eliminate prin expiratie. Perioada de incubaţie a variola maimutei-ului este de obicei de la 6 la 13 zile.

Variola maimutei necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 la 21 de zile.

Emmanuel Macron vine azi în România. Motivul din spatele vizitei neașteptate a președintelui Franței în țară noastră... Parcarea Aeroportului Otopeni a fost inundată după ploile abundente din București. Prin ce a trecut o însoțitoare de bor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x