În contextul în care tot mai multe țări din Europa reintroduc obligativitatea purtării măștii, Alexandru Rafila a făcut câteva precizări în legătură cu măsurile de siguranță. În ultimele zile, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut îngrijorător, iar autoritățile se așteaptă să fie raportate până la 10.000 de cazuri pe zi, până la verii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni seară, că noul val va fi traversat fără restricții, însă recomandată purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, dar nu obligatorie.
Alexandru Rafila recomandă purtarea măștii de protecție, pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19
„În alte țări există prevederi care impun utilizarea măștii în mijloacele de transport, eu mizez pe un parteneriat cu populația, pe înțelegere, sunt convins că persoanele la risc vor utiliza masca pentru propria protecție”, a spus Alexandru Rafila în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
„Asta va duce la mai puține spitalizări și la mai puține decese. Cred că vom traversa acest val fără restricții sau măsuri deosebite, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Sănătății”, a mai precizat Ministrul Sănătății, potrivit Liberatea.ro.
În aceeași emisiune, ministrul Alexandru Rafila a vorbit și despre a patra doza de de vaccin anti-COVID-19. Acesta a precizat că cea de-a patra doză este, mai de grabă, recomandată persoanelor vulnerabile, adăugând că, în această toamnă, va fi disponibilă o nouă formulă, îmbunătățită, a vaccinului.
„Formula actuală a vaccinului nu mai previne transmiterea bolii, avem studii foarte serioase, chiar și trecerea prin boală la varianta Omicron nu mai oferă o protecție foarte bună, a șasea parte din cazurile înregistrate în România a reprezentat cazuri de reîmbolnăvire cu varianta Omicron”, a afirmat Alexandru Rafila.
„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a mai spus ministrul.
Ministrul Alexandru Rafila a mai precizat și că în ultima săptămână cazurile de COVID-19 s-au dublat și în ce mai pesimist scenariu, până la finalul lunii august, se vor înregistra până la 10.000 de cazuri pe zi.
Numărul cazurilor noi de COVID-19 s-a dublat în ultima săptămână
Potrivit sursei mențioate anterior, în ultima săptămână, România a avut 1.100 de cazuri zilnice, a anunțat Ministerul Sănătății, în bilanțul săptămânal, transmis luni. Numărul infectărilor a fost dublu față de săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 3.974 de cazuri.
În intervalul 27 iunie – 3 iulie 2022 au fost înregistrate 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19). 1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, depistați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
În aceeași perioadă au fost raportate și 16 decese, iar la ATI sunt 52 de persoane sunt internate.
Începând cu data de 13 iunie, Ministerul Sănătății transmite bilanțul Covid-19 într-un nou format. Informarea conține doar numărul infectărilor pe ultima săptămână, decizia fiind luată în urma numărului redus al cazurilor noi zilnice și al spitalizărilor la ATI, după cum a explicat ministrul Alexandru Rafila.