O lege inedită, ce a stârnit deja controverse și ce prevede o serie de măsuri pentru eliminarea mirosurilor, a fost adoptată recent de Parlament.
„Legea mirosurilor” este contestată de fermieri, care i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să o întoarcă în Parlament.
Inițiatoarea legii, timișoreanca Rodica Militaru, a explicat în ce condiții se aplică sancțiunile.
„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei”, a explicat Rodica Militaru, potrivit Adevărul.
Legea mirosurilor nu este dedicată fermierilor; ea a fost concepută să acopere un vid legislativ, în scopul reducerii disconfortului olfactiv rezultat din activităţile poluatoare, deoarece s-a constat că acest disconfort nu afectează doar calitatea vieţii, dar conform studiilor medicale, duce în timp şi la instalarea unor afecţiuni neurologice”, a explicat Rodica Militaru, potrivit Adevărul.
Se poate aplica LEGEA MIROSURILOR și la bloc?
Cu toate că legea nu a fost creată pentru viața la bloc, totuși, explică inițiatoarea, ar putea fi aplicată și acolo, în anumite condiții.
„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.
Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a precizat Rodica Militaru.