Antena Căutare

Analizele copiilor sunt gratis, dar costa! Cat dau parintii pentru un aviz epidemiologic

Analizele copiilor sunt gratuite, dar costa! Parintii trebuie sa plateasca cel putin 50 de lei pentru avizul epidemiologic cerut de gradinite si scoli. Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza analizele si consultatia la medic doar cand copilul esta bolnav. Dar cand vrei sa dovedesti ca e sanatos, trebuie sa platesti.

De saptamana viitoare, Patrik merge impreuna cu fratele sau la gradinita. Pentru a putea fi inscrisi au nevoie de avizul epidemiologic si de cateva analize.
In total, 160 de lei, pentru doi copii. Suma poate sa difere, in functie de "pretentiile" gradinitei la care sunt inscrisi. Cele mai frecvente analize cerute de gradinite sunt exudatul faringian, exudatul nazal si examenul coproparazitologic. Unele gradinite solicita si examenul de urina.

Pentru cele patru analize, parintii trebuie sa plateasca intre 50 si 110 lei. Asta pentru ca nici analizele si nici consultatia la medicul de familie nu sunt decontate de casa de asigurari.

"Casa plateste serviciile pentru tratarea boliilor. Tratarea boliilor nu inseamna eliberarea unei adeverinte de sanatate. Cum se elibereaza adeverinte pentru angajat, pentru bazin, pentru port de arma si care costa bani, exact asa e si cu avizul epidemiologic.", explica Marius Filip, medic-sef la CNAS.

Totusi, unii medici de familie nu cer bani. Asta doar in cazul in care scoala nu cere decat o adeverinta.

"O adeverinta ca nu are boli deosebite in fisa se poate da la copil, la intrarea in colectivitate, gratuit, daca este vorba de o evaluare a copilului, atunci lucrurile sunt diferite", spune Rodica Tanasescu, medic de familie.

Tariful pentru o consultatie la medicul de familie, variaza intre 10 si 20 de lei. Mai castigati sunt parintii care au abonamente la clinicile private.

foto: Intact Images

Acuzatii de malpraxis la Spitalul din Sibiu, dupa ce un tanar nu s-a mai trezit din anestezie... Ioan Avram Muresan, fostul ministru al Agriculturii, isi plange fiul din inchisoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x