Antena Căutare

ANPC vrea ca toate restaurantele să treacă lista cu ingrediente în meniu. Ce spun organizațiile patronale despre noua schimbare

Șeful ANPC a spus că produsele pe care le cumpărăm de la restaurant ar trebui să fie ambalate ca cele din magazin, astfel încât românii să știe ce conține mâncarea pe care o mănâncă. Ce părere au organizațiile patronale despre noua cerință, care, de fapt, nu este chiar atât de nouă.

colaj
Șeful ANPC a spus că produsele pe care le cumpărăm de la restaurant ar trebui să fie ambalate ca cele din magazin. | Shutterstock

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, cere restaurantelor să treacă, în meniu, lista ingredientelor pe care le conține un produs, potrivit Newsweek.

Citește și: ANPC vrea să interzică etichetele de tip semafor. Care e motivul pentru care de luna viitoare nu vom mai vedea eticheta nutriscore

ANPC cere restaurantelor să treacă lista ingredientelor în meniu: „Nu credeți că trebuie să aflăm ce mâncăm?”

Șeful ANPC a spus că cerința este una normală, care ar fi trebuit să existe deja în restaurante. El a dat un răspuns și Preşedintelui Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, care s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că este nevoit să treacă toate ingredientele în meniu.

„Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a răspuns preşedintele ANPC.

„Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Am spus şi celor cu care ne-am întâlnit, din asociaţiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiţi achiziţionat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informaţii şi îl pun în farfurie şi îl vând la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informaţiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziţionat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie”, a afirmat Horia Constantinescu.

Citește și: Nereguli grave la un cunoscut restaurant din Capitală. Ce au putut găsi inspectorii ANPC la fața locului

Ce părere au organizațiile patronale despre cerința ANPC: „Este caraghios”

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, a criticat, marţi, ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care prevede obligaţia de a scrie pe lista de meniu „când s-a născut porcul sau vita sau găină”, afirmând că este „caraghios”, potrivit aceleași surse citate mai sus.

El a menţionat că ordinul va intra în vigoare în 20 decembrie şi a susţinut că toate restaurantele vor fi închise, pentru că nu se vor putea conforma.

„Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face”, a precizat Bucovală.

O româncă a primit o veste cruntă din partea medicului ginecolog, însă totul s-a dovedit a fi un miracol: „O inimioară c... O femeie și-a lăsat barba să crească timp de două luni, apoi și-a ras-o. Povestea ei de viață i-a impresionat pe mulți i...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x